70 éves JOHN MALKOVICH

2023. december 9-én 70 éves JOHN MALKOVICH amerikai színész

A körülrajongott filmsztárok egyetlen tulajdonságával sem rendelkezik, nem okoz botrányokat, soha nem drogozott és nem ivott alkoholt, de nem is sportol, nem jár partikra, nem mosolyog minden szembejövő kamerába, nem nyilatkozik úton-útfélen, nem csoda, hogy Angliában sokkal népszerűbb mint Amerikában.

Pedig filmjeivel különben nem lenne baj, hiszen olyan közönségsikert aratott mozikban láthattuk, mint a Gyilkos mezők, a Veszedelmes viszonyok, az Oltalmazó ég, a Célkeresztben, A vasálarcos , a John Malkovich menet, a Jeanne d’Arc – Az orléans-i vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak.

A kritikusok nem győzik dícsérni, de ez őt a legkevésbé sem érdekli, “a filmezés a szakma populáris oldala” – vallja, és a kilencvenes évek elején öt évre abba is hagyta a filmezést, hogy elmehessen Londonba színházban játszani. A színházat ugyanis valódi művészetnek tartja, az általa sok-sok évvel ezelőtt alapított Steppenwolf társulat ma is az Egyesült Államok legjobb kísérleti színháza. A legporosabb színpadon is jobban érzi magát, mint a puccos Hollywoodban, kerüli a világsztárokat, a kötelező társasági eseményeken halálra unja magát, “ha jól akarom érezni magam, átpolitúrozom a bútorokat” – nyilatkozta egyszer.

Házát különben keleti stílusban rendezte be, saját maga gondozza a hatalmas kertet, de maga jár bevásárolni, szívesen süt, főz, sőt még varrogat is, a forgatási szünetekben legszívesebben terítőket hímez. Fiatalon enni is szeretett, tinédzserként több mint száz kilót nyomott, ám amikor elkezdték Malacnak csúfolni, két hónap alatt harminc kilót fogyott. Kifinomult ízlése viszont megmaradt, nagy gonddal öltözködik, s mivel mindenki tudja róla, hogy az elegancia terén igazi szakértő, már azt is megengedheti magának, hogy zöld öltönyhöz krémszínű zoknit húzzon.

Egyébként is nagyon sokszínű egyéniség, amint arról a Sandro Millerrel közösen készített kiállítás anyagát nézve bárki meggyőződhet. A képeken világhíres emberek híres fotóit “alakítja”, egészen zseniálisan. Az ember nem is hiszi, hogy Malkovich éppúgy hasonlít Einsteinre, mint Salvador Dalira vagy Che Guevarára.

A szenzációs tárlat különben pár évea a budapesti Műcsarnokban is látható volt, a kiállítást maga John Malkovich nyitotta meg. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.