Elhunyt MOLDOVA GYÖRGY

Elhunyt MOLDOVA GYÖRGY író

Alaposan ismerte a magyar valóságot, és a múlt történelmi viharait. Kezdve ott, hogy a nyilas érában a budapesti gettóban várta a családjával egyetemben, hogy elvigyék, de végül Pesten élte meg a gettó felszabadítását. Aztán volt fűtésszerelő, dolgozott az építőiparban és konzervgyárban, javító-nevelő intézetben nevelőként, a filmgyárban dramaturgként – az ő forgatókönyvéből készült a Szerelemcsütörtök -, 1964-ben  pedig  ahogy akkoriban mondták: szabadfoglalkozású író lett.

A régi nagyok nyomdokaiban járt: délelőtt a Hungária kávéházban kezdte, aztán a Kis Lucullus étterembe ment, mert ebédelni is kellett, a napi penzumot pedig a Széchényi Könyvtárban fejezte be. Így születtek szépirodalmi művei, például a Lakinger Béla zsebcirkáló, a Malom a pokolban, Az elbocsátott légió, a Negyven prédikátor, a Ferencvárosi koktél vagy A beszélő disznó. Riportkönyvei viszont teljesen szokatlan módon készültek, nem íróasztal mellett írta őket. Hónapokig járta a helyszíneket, sokszor együtt élt hőseivel, az Akit a mozdony füstje megcsapott, a Magyar atom, a Bűn az élet és A tékozló koldus bekerült a legolvasottabb magyar könyvek közé. Sorozatban adta ki önéletrajzát,  az egyik legnagyobb könyvsikere pedig kétkötetes Kádár János életrajza.

Ezzel el is érkeztünk életútjának legkényesebb részéhez, sarkos véleménye az előző rendszerről, illetve a mai politikai helyzetről éles viták tárgya, sokan bírálták miatta. Ez azonban mit sem von le életművének értékeiből, méltán kiérdemelte a Kossuth-díjat. A nagyszerű író 88 évet élt.  (Kalendárium Press)

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.