160 éve született MÁRKUS EMÍLIA

Szeptember 10-én 160 éve született Szombathelyen MÁRKUS EMÍLIA színésznő

Szinte élete utolsó percéig játszott, a legnagyobb magyar művészek egyike volt. 87 évesen még ő súgott a szerepéből kiesett Szigeti Jenőnek, pedig már járni is alig bírt. Mármint az életben, mert színpadon röpködött, sőt, fellépése előtt már félretette a botját, ráripakodva a segíteni akaróra: “csak nem képzeli, hogy bottal megyek a színházba?!”

Minden porcikájával színésznő volt, “Szőke Csodá”-nak hívták tisztelői. Volt, hogy magát az előadást is veszélybe sodorta, mert játékával úgy megríkatta a díszletmunkásokat, hogy alig bírták folytatni a munkájukat, máskor meg a darab közben kikezdett az ügyeletes tűzoltóval. Pályafutásának csúcsára 1921-ben a Stuart Mária címszerepében ért fel. Az előadás szenzációja volt, hogy Erzsébetet a kor másik zseniális művésze, Jászai Mari alakította, s a két színésznő az életben nem nagyon kedvelte egymást. Szerep szerinti összecsapásuk ezért különleges töltéssel gazdagodott. A kirobbanó sikerű premier után Jászai odalépett hozzá, s ennyit mondott: “Jól van Emmuka!”. Márkus Emília pedig egész életében erre a három szóra volt a legbüszkébb.

Pedig elismerő méltatásban jócskán volt része: “… a klasszikus magyar színjátszás legnagyobb élő képviselője, de egyúttal az élő magyar színművészetnek is legnagyobb klasszikusa” – mondta róla valaki. Halála előtt pedig Paulay Erzsi így kesergett: “ha Márkus Emília meghal, szegényebb lesz a világ, és fejfájára rá kell írni: meghalt a báj…” (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.