90 éve hunyt el ILJA REPIN

Szeptember 29-én 90 éve hunyt el ILJA REPIN orosz festő

Gyermekkora szörnyű nélkülözések közepette telt, fiatalon szerencséjére egy ikonfestő műhelyében dolgozhatott, s igencsak elsajátította a mesterség fortélyait, mert a realista festészet egyik legnagyobb alkotója lett. Művészi pályafutását portrékkal és életképekkel kezdte, majd vallásos kompozíciókat festett. Ezután bejárta a Volga vidékét, s megfestette a Hajóvontatók a Volgán című képét, amellyel egycsapásra európai hírnévre tett szert. Az általános siker és a hivatalos elismerés eredményeként Repin olaszországi és párizsi tanulmányutat tehetett. Hazatérése után Pétervárott élt, megbecsülésben, de őszintén realista festményei miatt a cári hatóságok állandó zaklatásai közepette. Folytatta a portréfestést, több mint háromszáz műve közül különösen a Muszorgszkijt és a Tolsztojt ábrázoló arcképei sikerültek, legszebb művei mégis történelmi tablói, például A zaporozsjei kozákok levelet írnak a török szultánnak, amely alaposan kiérlelt munka, hiszen egy évtizeden át dolgozott rajta.

Egyébként is nagy műgonddal festett, Az Államtanács ünnepi ülése című képéhez több mint félszáz tanulmányt készített. Nemcsak akkurátus, de szenvedélyes művész is volt. A II. Sándor cár meggyilkolását követő véres események idején például egészen eksztázisba jött. “Valami véres árnyék borította be az egész esztendőt – írta -, megszállottként dolgoztam, olykor egy-egy pillanatra féltem is”. Félelme a Rettegett Iván és fia című képét eredményezte, így nem volt haszontalan, hisz a festmény remekmű. Csakúgy mint a Nem várták és a Körmenet a kurszki kormányzóságban című képe.

Az orosz művészet e zsenije még a grafika terén is maradandót alkotott, sőt, pedagógusnak is elsőrangú volt; ő tanította festeni Brodszkijt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.