95 éve született SIDNEY POITIER

2022. február 20-án 95 éve született SIDNEY POITIER amerikai színész, rendező

A feketebőrű filmsztár élete is megfilmesítés után kiált. Legalulról indult, egy floridai ültetvényen, majd egy bahamai nyomortanyán nevelkedett, ez utóbbi helyen se víz, se villany nem volt. Iskolába mindössze két évig járhatott, tizenöt évesen már maga kereste a kenyerét: New York-ban volt mosogatófiú, de fizetést szinte nem is kapott, pusztán ebédet. Megjárta a hadsereget is, ahol persze szintén sok megaláztatás érte. Aztán dokkmunkás volt, kevéske szabadidejében pedig színészi karrierről álmodozott. Nagy bátran el is ment egy színházba, de erős déli akcentusa miatt rövid úton eltanácsolták a pályáról. Ezután hónapokig a rádiót hallgatva gyakorolta a helyes kiejtést, majd újra próbálkozott, ezúttal sikerrel. És elkezdődött mesébe illő karrierje.

Tehetségét hamar felfedezték, A megbilincseltek című korai filmjéért – Tony Curtis partnereként – Oscar-díjra jelölték, s ő volt az első fekete férfi, akinek esélye volt az aranyszobrocskára. De ő volt az első fekete színész, aki főszereplőként meg is kapta az Oscar-t, ám ezt már A mezők liliomai című filmjéért érdemelte ki 1963-ban. Akkoriban ő volt az elsőszámú fekete színész Hollywoodban, s olyan, nálunk is ismert filmekben játszott, mint a Forró éjszakában és a Mr. Tibbs nyomoz, rendezőként pedig egyebek mellett ő jegyzi a Buck és a prédikátort. Pár éve megkapta az életmű-Oscar-t is.

Milliomos sztárként sem feledte honnan indult, házat vett a Bahamákon – ezúttal vízzel, villannyal felszereltet, sőt, Bahama tokiói nagykövetévé is kinevezték. Szép kort ért meg, idén januárban hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.