495 éve hunyt el NICCOLO MACHIAVELLI

2022. június 21-én 495 éve hunyt el NICCOLO MACHIAVELLI olasz író és államférfi

A közvélekedés neki tulajdonítja a híres-hírhedt mondást, miszerint “a cél szentesíti az eszközt”, pedig ezt ő csak idézte, pláne nem vallotta. A fejedelem című műve alapján azonban az utókor azt gondolta, hogy ő maga is olyan kíméletlen ember, mint könyvének hősei – főként a főszereplő, Cesare Borgia. Machiavelli rossz hírének terjesztésében olyan nagyságok jeleskedtek, mint Napóleon és Shakespeare, Nagy Frigyes porosz király pedig annak ellenére írt Antimachiavelli címen értekezést, hogy ő maga tényleg machiavellista módon uralkodott.

Machiavelli viszont politikusként is tisztességesen viselkedett, éveken át a Firenzét kormányzó Tízek Tanácsának titkára volt, s legnagyobb “machiavellista bűnét” okirathamisítás révén követte el, amikor  1509-ben egy hamis nyílt paranccsal önmagát nevezte ki a Pisát ostromló firenzei hadak főparancsnokává, de megbocsátották neki, mert bevette a várost. Az utókor egyedül hűtlenségét vethetné joggal a szemére, mert szegény feleségét bizony sokszor megcsalta, de az irodalomtörténet azzal mentegeti, hogy szerelmi kalandjainak élményeiből születtek remek vígjátékai, köztük a híres Mandragóra.

A nők egyébként is szinte szétszedték, mert amint egyik kedvese jellemezte: “Felül és alul egyformán tehetséges”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Macaulay híres életrajzát, valamint a Machiavelli két leghíresebb, A fejedelem és a Mandragóra című művét egy kötetben tartalmazó könyvét kínálja antikvár példányban.

 

 

 

A képeken látható idegen nyelvű könyveket megrendelés esetén megpróbáljuk beszerezni. Árajánlatunkat az alábbi címen kérhetik: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , , . Bookmark the permalink.