155 éve született LUIGI PIRANDELLO

2022. június 28-án 155 éve született LUIGI PIRANDELLO olasz drámaíró és költő

Az 1934-ben Nobel-díjat kapott szerző sokáig nem is akart irodalmár lenni, már elmúlt harmincéves, amikor drámaírásra adta a fejét. Akkor már különben egész Szicíliában híres volt, igaz, nem irodalmi tehetsége, hanem viharos szerelmi élete miatt. Később sem nagyon volt szüksége az írói sikerre, ragyogóan nősült, szép feleségével kapott egy óriási kénbányát is, amelynek jövedelméből, az egyik leggazdagabb szicíliai család tagjaként gondtalanul éldegéltek, ő pedig kedvtelésből írosgatott – ehhez képest a Hat szerep keres egy szerzőt című színműve máig tartó világsiker.

S ahogy az már egy jó drámában lenni szokott; a legnagyobb sikerek közepette következett be a tragédia; egy napon a bánya beomlott, a családi vállalkozás pillanatok alatt tönkrement, s ezzel egycsapásra véget ért a dolce vita. Pirandello tanári állást vállalt, és írói honoráriumból próbált megélni, felesége azonban beleőrült a csapásba. A szerelmes író azonban sokáig nem engedte bolondokházába zárni feleségét, inkább szörnyű megpróbáltatások között otthon ápolgatta, míg végül a hatóságok erőszakkal vitték a tébolydába.

Pirandello bánatában a nők hajkurászásába fogott, érzelmileg azonban mindvégig hű maradt még közel húsz évig zártosztályon élő feleségéhez. A kritikusok szerint az olvasóknak mindezt tudniuk kell életéről, hogy műveit megértsék. Rajtunk nem múlott… (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.