60 éve hunyt el MARILYN MONROE

2022. augusztus 5-én 60 éve hunyt el MARILYN MONROE amerikai színésznő

Legendák övezte filmcsillag volt, halála után közel hat évtizeddel élete immár Hollywood legnépszerűbb mítosza. Filmes karrierjét nagyon jól ismerjük, magánélete, s különösen halála azonban igencsak rejtélyes. Gyermekkoráról is keveset tudunk, pedig rendkívül érdekes.

A kis Norma Jean Mortenson egy ideggyenge asszony törvénytelen gyermeke volt, s már egészen kis korában megismerte az élet árnyoldalát. Kétéves korában egy őrült majdnem megfojtotta egy vánkossal, hatévesen megerőszakolták, sokáig élt árvaházban, s árvaházi egyenruháját annyira szégyellte, hogy egyszer meztelenre vetkőzött a templomban. A meztelenség ettől fogva egész életét meghatározta, s mivel már kora serdülőként fejlett idomokkal áldotta – vagy verte – meg a sors, hamar felfedezte nőiességét. Egyszer aztán feszes kölcsönpulóverben ment iskolába, s amint később visszaemlékezett: “Amikor beléptem az osztályba, a fiúk hirtelen üvölteni, nyávogni kezdtek, le-föl ugráltak. Életemben először történt, hogy környezetem felfigyelt rám.”

A magányos kis vadóc nagyon vágyott a figyelemre, s mivel ezt csodaszép testével érte el, ezt használta fel céljai elérésére. Még tizenéves volt, amikor meztelen modellt állt egy falinaptárhoz, ezt látták meg a filmesek, akiktől első szerepeit kapta. Csakhamar Amerika legnépszerűbb sztárja lett, a társadalom minden rétege istenítette, művészek, sportolók, politikusok omoltak a lábai elé, s ma is ő a világ legismertebb színésznője. Pedig művészi kvalitásait pályája csúcsán sem becsülték sokra, amint egy hollywoodi fontos ember megjegyezte: “Két dolgot csinál remekül: ahogyan jár és ahogy megáll. Meg aztán jó érzékkel mindig a méreténél vagy két számmal kisebb ruhákat vesz magára.” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Marilyn Monroe – A rivaldafény árnyékában című könyvet 30%, a Marilyn Monroe utolsó éjszakája című könyvet 32% kedvezménnyel, Norman Mailer életrajzi könyvét pedig antikvár példányban kínálja. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.