795 éve halt meg DZSINGISZ KÁN

2022. augusztus 18-án 795 éve halt meg DZSINGISZ KÁN mongol uralkodó

Dzsingisz a világtörténelem egyik legsikeresebb hadvezére volt, uralkodása csúcsán ő birtokolta Ázsia nagy részét, birodalma határai a Kaszpi-tengertől a Csendes-óceánig, Szibériától Tibetig terjedtek. Külön méltánylást érdemel, hogy nem örökség folytán ült be a készbe, mindenért meg kellett harcolnia.

Apját korán elvesztette, s anyjával való menekülése közben kishíján éhenhalt. Azután ellenséges törzsek fogságába került, ahonnan azonban sikerült megszöknie. Tizenéves gyerek létére, úgyhogy bátorságáról hamar tanúbizonyságot tett. Hogy milyen szörnyűségesen véres harcok árán lett az analfabéta menekültből a mongol törzsek egyetemes uralkodója, az csak erős idegzetű felnőtteknek való, mint ahogyan az is, miként hódították meg a Dzsingisz kán vezette mongol seregek a szomszédos országokat. A hódítók kegyetlensége nem ismert határokat, ahol a mongolok elvonultak, évtizedekre megbénult az élet, olyan nagyvárosok is elnéptelenedtek öldöklésük nyomán mint Kijev vagy Bagdad. “A világ teremtése óta nem érte ily szörnyű vész az emberiséget, és nem lesz ehhez hasonló a századok végéig, az utolsó ítéletig” – írta egy kortárs arab történész, s nem tévedett nagyot.

S a legkegyetlenebb mongol maga a vezér, Dzsingisz kán volt. Amint azt a bölcsek meg is jósolták, amikor egy csodás jel már születése pillanatában megjövendölte későbbi nagyságát: egy alvadt vérrögöt a markában szorongatva jött a világra. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza V.G. Jan és Harold Lamb életrajzi könyvét kínálja, mindkettőt antikvár példányban. 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.