2010 éve született CALIGULA

2022. augusztus 31-én 2010 éve született CALIGULA római császár

A híres hadvezér, Germanicus fia volt, s gyermekéveit apja katonai táboraiban, a rajnai légiósok között töltötte. A katonák nagyon szerették, s mivel kis bakancsban járt, ők nevezték el “bakancsocská”-nak, egyébként Gaius volt a becsületes neve. Apja halála után Tiberius császár udvarába került, ahol csendben meghúzta magát, így életben maradt. Tiberius megölése után főként dicső, s nagyon népszerű apja emlékének tisztelegve kiáltották ki császárrá.

Kezdetben az adók elengedésével, fényes cirkuszi játékok rendezésével nagy népszerűséget szerzett. Még egy éve sem volt a trónon, amikor súlyos betegségbe esett, s felgyógyulása után döntő változás volt tapasztalható jellemében, közkeletű vélekedés szerint egyszerűen megbolondult. Őrjöngő zsarnok vált belőle, isteni tiszteletet követelt magának, és egy szokványos diktátortól eltérően nem csak ellenségeit végeztette ki, de rokonait és barátait is. Az emberek rosszalló véleménye – ha volt egyáltalán valakinek bátorsága véleményt nyilvánítani – nem érdekelte. Sokszor idézte a híres Accius-sort: “Gyűlöljenek, csak féljenek”. Egyetlen erényének ékesszólása tekinthető, s – ha ezt erénynek lehet nevezni – gladiátornak és kocsihajtónak valóban kiváló volt.

Végül összeesküvés vetett véget életének, egy sikátorban ölték meg. A tőle való rettegésre jellemző, hogy halálhírét sokáig el sem akarták hinni az emberek, azt gondolták ez is Caligula csele, hogy a halálhírén örvendezőket aztán legyilkolhassa. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged , . Bookmark the permalink.