80 éve hunyt el MÓRICZ ZSIGMOND

2022. szeptember 5-én 80 éve hunyt el MÓRICZ ZSIGMOND író, újságíró és lapszerkesztő

Kora gyerekkorától író akart lenni, azért aztán minden más elfoglaltságot elhanyagolt, főképp az iskolát. Társaival sem talált hangot, szégyellte ugyanis előttük, hogy írással próbálkozik, ezért aztán magányos diák volt, valódi Nyilas Misi.

Mindezek ismeretében joggal gondolhatnánk, hogy élvezte az írást, és úgy ment neki az alkotás mint a karikacsapás. De persze nem így történt, egyik legnagyobb írónk szenvedett az írástól, mivel azonban a sors kivételes tehetséggel áldotta meg, muszáj volt írnia. Idővel szigorú napirendet alakított ki; már hajnalban felkelt – megevett egy hatalmas tányér hideg töltött káposztát -, majd délig el sem mozdult az írógépe mellől, hogy azután délután már ne kelljen az írással küszködnie. Így aztán nagy nehezen csak megszületett például az Erdély-trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska.

Kezdőként egyébként még lett volna lehetősége, hogy felhagyjon az írással, szegény első felesége ugyanis ki nem állhatta férje szenvedélyét, és mindent el is követett, hogy megutáltassa vele még a könyvet is. Az ifjú asszony azonban nagyon szép volt, és Móricz őszintén szerette, ezért inkább megküzdött vele. Amint később be is vallotta, az állandó kegyetlen csatákban edződött igazi íróvá. Holics Jankát különben jól ismerheti Móricz minden olvasója, mert az író bevallása szerint: “Énnekem más nő nem volt az egész világon, harmincöt könyvem minden nőalakja ő.” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Kedves Mária! Móricz Zsigmond levelei Simonyi Máriához című könyvet kínálja, antikvár példányban.

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.