110 éve született MICHELANGELO ANTONIONI

2022. szeptember 29-én 110 éve született MICHELANGELO ANTONIONI olasz filmrendező

Eredetileg közgazdász volt, banktisztviselőként dolgozott, és sokáig csak szórakozásból írogatott filmkritikákat. Megismerkedett azonban Marcel Carnéval, s a neves rendező oly hatást gyakorolt rá, hogy ő is megpróbálkozott a filmezéssel. Első sikereit negyvenévesen aratta, igazából azonban egy botrány tette ismertté a nevét, A kaland című filmjének cannes-i fesztiválbemutatója ugyanis botrányba fulladt; a nézők egy része hangos fütyüléssel akadályozta a vetítést.

Támadások később is érték jócskán, főként azt vetették a szemére, hogy olyan témákról forgat filmet, amiket nem ismer, már koránál fogva sem. A Nagyítást ötvenöt évesen készítette, a Zabriskie Point-ot pedig két évvel később, filmjeinek hősei viszont lázadó fiatalok. De ő fütyült a bírálatokra, sőt, igazi hippi módjára nyakába vette a világot, s nemcsak Amerikában csinált filmet, de Kínában is. Nagy ellenkezést váltott ki azzal is, hogy a jövőt a videótechnikában látta, nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy megannyi nagyszerű filmje dacára – hiszen a Vörös sivatag, a Foglalkozása: riporter és az Egy nő azonosítása is remekmű – az Oscar-díjat nem ítélték oda neki.

Talán a sok támadás is közrejátszott súlyos agyvérzésében, több mint egy évtizedre visszavonulásra kényszerült, s a filmvilág akkor döbbent rá fájdalmas hiányára. Annál nagyobb volt az öröm, amikor A felhőkön túl című filmjével visszatért, s a velencei filmfesztiválon újra kitört a “botrány”; ismét alig tudták levetíteni moziját, igaz, ezúttal a szűnni nem akaró taps miatt. Végül 2007-ben távozott az életből. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza két kismonográfiát kínál: Karcsai Kulcsár István és Györffy Miklós könyvét. Mindkettőt antikvár példányban.

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.