475 éve született MIGUEL CERVANTES

2022. szeptember 29-én 475 éve született MIGUEL CERVANTES spanyol költő, író

Messze leghíresebb műve a Don Quijote, amely a világirodalom első valódi regénye, s ha ez lenne az egyetlen alkotása, akkor is az irodalomtörténet legfényesebb lapjain szerepelne a neve. De ez lenne a helyzet akkor is, ha nem írta volna meg a Don Quijotét, hiszen egyéb művei is rendkívül jelentősek, a Numantia ostroma például a spanyolok egyik legbecsesebb nemzeti drámája, Csodaszínpad című egyfelvonásosa pedig a műfaj remeke.

Ezek ismeretében talán mondani sem kell, hogy Cervantes nagyságát csak kevéssel halála előtt ismerte el kora, még éppen élhetett pár évet a megbecsülés boldog tudatában. Rá is fért a késői öröm, hiszen ritka kalandos sorsa volt, élete maga is lovagregénybe illő. Harcolt például a híres lepantói csatában, s olyan súlyosan megsérült, hogy fél karja örökre nyomorék maradt. Mivel azonban a győztes hadvezér, Don Juan d’Austria kegyvesztett lett, neki is nyomor lett a jutalma. Így azután nyomorék karjával ismét katonának állt, de az arabok elfogták, eladták rabszolgának Afrikába, s csak ötéves szenvedés után sikerült hazaszöknie.

Végső kétségbeesésében adószedő lett, de mint halhatatlan regényének főhőse, ő is mindig pórul járt, többször be is börtönözték. Rabságában volt ideje töprengenie “szélmalomharcán” az élettel szemben, nem véletlen, hogy a Don Quijotét is a börtönben kezdte írni. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.