80 éve hunyt el HUNYADY SÁNDOR

2022. október 10-én 80 éve hunyt el HUNYADY SÁNDOR író

Rendkívüli tehetség volt, apjától, Bródy Sándortól örökölte, aki ugyan törvénytelenül nemzette őt a szépséges kolozsvári színésznőnek, Hunyady Margitnak, de annak halálakor vállalta fiát, kézenfogta, és hazavitte bemutatni törvényes gyerekeinek és feleségének.

De Hunyady nemcsak írói vénáját, nyugtalan vérét is örökölte apjának. Állandó vendége volt a kávéházaknak és kiskocsmáknak, szállodában lakott, s ne legyen kétsége senkinek; ma is népszerű művei, például az Egy erkölcsös éjszaka címmel nagyszerű filmen is feldolgozott A vöröslámpás ház mögött beható személyes élmények álltak. Remek novelláit is ilyes helyeken írta, illetve nem is írta, inkább “hízlalta” őket. A legendák szerint ugyanis a “gyöngyhízlalás” módszerével alkotott, kitalált egy történetet, amelyet aztán elmesélt a vendéglőkben, kávéházakban, miközben figyelte barátainak reakcióit. A tetsző részeket tovább erősítette, a nemtetszőket elhagyta, s másnap már másképp mesélte. Így hízlalta sokszor hónapokig novella-gyöngyét, s csak akkor írta le művét, ha olyan igazgyöngy lett belőle, mint a Bakaruhában vagy az Aranyifjú.

Vérbeli aranyifjú volt ő maga is, kereste és élvezte a kalandokat, amelyeket ha nem talált meg a pesti mulatók mélyén, hát fogta magát, és utazgatni kezdett, mint egykoron Szindbád. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író Razzia az „Arany Sas”-ban és Téli sport / Családi album című könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.