105 éve hunyt el MATA HARI

2022. október 15-én 105 éve hunyt el MATA HARI holland táncosnő

Rejtélyes asszony volt, s a titkok létrejöttét ő maga segítette. Valójában Margharethe-Gertruida Zelle néven egy holland kisvárosban látta meg a napvilágot, de ő maga azt terjesztette, hogy az indiaiak egyik szent városában született, és az apja egy rádzsa volt. Az apja igazából kereskedő volt, aki anyja halála után kolostorba küldte lányát. Mata Hari később részletesen mesélgette, hogy a szerelem főpapja miként áldozta fel szűzi szemérmét Siva isten oltárán, a valóság azonban sokkal prózaibb; a zárdából válaszolt egy újságban megjelent házassági hirdetésre, s a férfi el is vette feleségül. Ám nem éltek jól, s mikor férje teljesen tönkrement, maga kényszerítette feleségét, hogy testét áruba bocsássa.

Mi tagadás, a menyecskének megtetszett a dolog, s mikor férje lelépett, nem sok választása maradt, hogy eltartsa magát és gyermekét; felvette a Mata Hari nevet és sztriptíztáncosnő lett. Akárhol lépett fel, azonnal meghódította a közönséget, hódolóinak népes csapatából pedig jó érzékkel választotta ki a leggazdagabb férfiakat, akik kegyeit elnyerhették. Szeretői elhalmozták minden földi jóval, nem csoda, hogy keleti mesevilágban érezte magát. Hogy miként keveredett bele a később végzetessé vált kémhistóriába, az külön értekezést érdemelne, most legyen elég annyi, hogy az izgalmas rejtélyeket kedvelő Mata Hari jócskán eltúlozta szerepét.

Izgalmasnak tartotta a dolgot, s meg sem gondolta, hogy lódítása az életébe kerülhet. A franciák azonban perbe fogták, és kivégezték. Bátran állt a kivégzőosztag elé, még a szemét sem engedte bekötni, s majdnem megúszta: a pár lépésről tüzelt tizenkéttagú kivégzőosztag sortüzéből mindössze egyetlen golyó érte. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Mata Hari válogatott írásait kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.