95 éve született GÜNTER GRASS

2022. október 16-án 95 éve született GÜNTER GRASS német író

Képzőművésznek készült, s bár a világ irodalmárként ismeri, sosem hagyott fel a művészetek azon ágával sem, grafikái és szobrai többször szerepeltek kiállításokon. Maga illusztrálta verseskötetével indult a pályafutása is, majd A bádogdob című könyvével robbant be a világirodalomba. A könyv – amely természetesen magyarul is megjelent, csakúgy mint a Macska és egér, a Vallató, a Még tíz perc Buffalóig, A hal és A patkánynő – óriási siker lett, és csakhamar nagyszerű filmen is feldolgozták. Jól sikerültek tényfeltáró riportjai is, sokszor bosszantóan őszinte írásai ellenére számos állami kitüntetést és díjat kapott, sőt, egy időben a Berlini Művészeti Akadémia elnöke is volt. Munkásságát 1999-ben Nobel-díjjal ismerték el.

Aztán hatalmas meglepetést keltett teljesen váratlan bejelentésével: elmondta, hogy annak idején a Waffen SS tagja volt. Nem is maga a tény kavart vihart – hiszen a korosztályából sok későbbi híresség nem tudta elkerülni ezt akkoriban -, hanem az, hogy ennyi ideig titkolta. Éppen ő, aki a műveiben annyira szorgalmazta mindig a múlttal való őszinte szembenézést. Egyébként a háború végén amerikai hadifogságba esett, és Bad Aiblingben együtt raboskodott és összebarátkozott egy Joseph Ratzinger nevű kiskatonával. XVI. Benedek néven később ő lett a pápa. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.