140 éve hunyt el ARANY JÁNOS

2022. október 22-én 140 éve hunyt el ARANY JÁNOS költő

A magyar verses epika egyik legkiválóbb művelője nem élt valami mozgalmas életet, sőt, életútját bízvást nevezhetjük unalmasnak. Hosszú évtizedeken át szorgos hivatalnokként dolgozott, és magánélete is mentes volt a nagy érzelmi viharoktól. Amikor megkapta a “kisnótáriusi” állást – amellyel elégséges fizetés és lakás is járt -, feleségül vett egy árva lányt, huszonnégy évesen már meglett családapa volt.

Irodalmi pályája is a vidéki komótos életmód jegyében indult, harmincéves volt, amikor feltűnt, igaz, akkor a Toldival szinte berobbant a magyar irodalomba. Rögvest elnyerte Petőfi csodálatát és barátságát, aki országosan ismert, nagyhírű költőnek számított már akkor, pedig hat évvel volt fiatalabb nála. Aranynak nem szállt a fejébe a dicsőség, folytatta munkáját, hivatalát csak hatvanévesen tette le. Közben persze sorra írta a remekműveket, s már életében kivételes megbecsülést szerzett.

S mikor végre megszabadulva hivatali és közéleti kötelességeitől magának élhetett volna, békésnek indult öregkorát a betegség szomorította el. Erősen megromlott a látása és a hallása, pedig egyébként vigyázott magára. Lakása ablakának külsejére például egy “szélvitorlát” szerelt fel, hogy bentről is láthassa, mennyire fúj a szél. Mindig ennek megfelelően öltözködött, ám egy hűvös októberi napon kigombolta a kabátját, hogy megnézze a zsebóráját, megfázott, és pár nap múlva meghalt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Arany János összes költeményeit kínálja, 30% kedvezménnyel. 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.