140 éve született KÁLMÁN IMRE

2022. október 24-én 140 éve született KÁLMÁN IMRE zeneszerző

“Csárdáskirálynőnek nevezte magát az a legnagyobb mértékben nevetséges tákolmány, amelyet Stein és Jenbach urak szemtelenkedtek a színpadra, és amelyhez az egyébként előnyösen ismert komponista, Kálmán Imre nem érezte értelmi színvonalán alulinak néhány taktusnyi muzsikát hozzábiggyeszteni” – írta a Csárdáskirálynő bemutatása után az egyik kritikus, ami két dolgot jelez; az egyik, hogy “a művelt osztályok konzervatív szellemi tájékoztató közlöny”-ének aposztrofált lap munkatársa keveset tudott a zenéről és a közönségről, a másik, hogy Kálmán Imrének a Csárdáskirálynő bemutatásakor már jó híre volt. Ez utóbbi persze nem meglepő, hisz akkorra már megírt egy-két remek operettet, például a Tatárjárást és A cigányprímást.

Az igazi, világraszóló sikert persze a Csárdáskirálynő jelentette, amelyet az ősbemutató után egyfolytában nyolcszázszor játszottak el, s csupán a bemutatótól számított tizenhét év alatt szerte a világon harmincezerszer mutattak be. Nem véletlen hát, hogy Kálmán Imre mint “csárdáskirály” vonult be a zenetörténetbe. 1953-ban hunyt el, de “természetesen” nem magyar földön, eredetileg Koppstein volt a neve, és származása miatt derék honfitársai elől előbb Párizsba, majd Amerikáig menekült szegény, s amikor visszatérhetett a kontinensre, inkább a francia fővárost választotta, ahol megkapta a Becsületrendet, és végül ott halt meg. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Kálmán Vera Emlékszel még… című életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.