30 éve hunyt el CSÁKÁNYI LÁSZLÓ

2022. november 3-án 30 éve hunyt el CSÁKÁNYI LÁSZLÓ színész

Játszott drámai szerepeket, operettet, de legnagyobb sikereit komikusként aratta. Ez különben már színiakadémiai felvételijétől várható volt, a vizsgabizottság előtt ugyanis szó szerint hasraesett, és még éppen feltápászkodott, amikor a kérdésre, hogy milyen verssel készült, rávágta: Talpra magyar! A bizottság dőlt a nevetéstől, rögtön fel is vették, s elindult sikerekkel övezett pályáján.

Egyébként fiatalon nem akart színész lenni, misszionáriusnak készült, egy rendkívül szigorú internátusban nevelkedett, ám a papnövendékeket egyszer elvitték színházlátogatásra, és pechükre éppen egy Huszka-operettet adtak. Ami annyira megtetszett az ifjú misszionárius-növendéknek, hogy amikor nem sokkal később a prefektusa arról faggatta, hová szeretne menni, azt válaszolta, hogy színházba, mire eltanácsolták a hittérítői pályától. Így azután nem volt lehetősége pogány lelkeket az igaz útra vezetni, bár többször járt külföldön, és rengeteg új hívet szerzett, de nem szentbeszédével az egyháznak, hanem a Nyomják Krahácsot! című nagysikerű műsorszámával a magyar kabarénak.

Különben nemcsak a katolicizmus vesztett sokat azzal, hogy színész lett, hanem a magyar labdarúgás is, hiszen misszionárius helyett szívesen lett volna még fociedző is. (Kalendárium Press)

Támogass minket!

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.