175 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY

2022. november 4-én 175 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY német zeneszerző, karmester és zongoraművész

Dúsgazdag bankárcsaládból származott, s anyagi függetlensége nagyban segítette karrierjét, első zsengéi bemutatásáért ugyanis nem kért tiszteletdíjat, így a pénztárcájukat még a muzsikánál is jobban szerető hangversenyrendezők szívesen fogadták műveit.

Valójában persze nemigen szorult rá ilyen segítségre, rendkívül tehetséges volt ugyanis – kiválóan rajzolt, és széleskörű irodalmi műveltséget szerzett -, s átlagon felüli képességei sok nehézségen átsegítették. Első karmesteri fellépésén például elveszett a partitúra, de nem jött zavarba, mindenki ámulatára emlékezetből vezényelte le Beethoven Pastorale-szimfóniáját. Egyébként ő volt az első karmester, aki pulpituson állva, pálcával vezényelte a Gewandhaus zenekart, korábban a dobogó szélén ülve, hegedűvonóval dirigálták a muzsikusokat.

Ezt leszámítva nem volt valami nagy újító, inkább konzervatív embernek mondatnánk, erkölcsei pedig kivált szigorúak voltak. Egyszer például Berliozzal a hit dolgairól vitatkozva úgy elragadtatta magát, hogy heves gesztikulálás közben legurult egy lépcsőről, ezért aztán később kerülték a vallásos témákat. Amikor aztán a nászútjáról az ott komponált “Mint a szarvas bőg” című zeneművével tért vissza, a szemérmességét jól ismerő barátja el is csodálkozott rajta, hogy élményeit – sokat sejtető címe szerint – milyen pajzán kompozícióban örökítette meg.

De persze végül csalódnia kellett; a puritán komponista mézeshetei alatt egy régi zsoltárt zenésített meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.