105 éve hunyt el AUGUSTE RODIN

2022. november 17-én 105 éve hunyt el AUGUSTE RODIN francia szobrász

A modern szobrászat egyik legnagyobb alkotója volt, kivételes tehetség, így természetes, hogy háromszori próbálkozásra sem vették fel a szépművészeti főiskolára. Így azután egy kőfaragó mellé szegődött el segédnek, ahol sokat ugyan nem tanult, de legalább nem halt éhen.

Első szobrát, a Törött orrú férfit – amely ma egyöntetű vélemény szerint a páratlan tehetség szembeötlő bizonyítéka – visszautasította a híres Salon zsűrije, amikor pedig Érckorszak című művét beadta a Salonba, az elképedt szakértők azzal vádolták meg, hogy szobra egy élő alakról készült öntvény. Később is sokszor meggyűlt a baja a műítészekkel, a Calais-i polgárok című remekművét sokáig nem is állította fel a megrendelő város tanácsa. Ellenkezés fogadta A Pokol kapuja című monumentális kompozícióját is, pedig nem kevesebb mint kilenc évig dolgozott rajta, s végül addig csiszolgatta, míg remekmű lett, persze hogy nem tetszett a kritikusoknak.

Művészetének nagyszerűségét csak hatvanéves korában kezdték elismerni, az áttörést az előző századforduló évében rendezett világkiállítás hozta meg, amelyen külön tárlaton mutathatta be szobrait. Legismertebb, ma is csodált alkotása a Gondolkodó és A csók.

Apropó csók. Idős korában bensőséges viszonyt kezdett a később világhíressé vált amerikai táncosnővel, Isadora Duncannel, aki akkor még alig múlt húszéves. A lány gyakran meglátogatta a művészt, sőt, táncolt is neki. Az idős Rodin el volt bűvölve, de Isadora félelmében elszökött tőle. Később sajnálattal így vallott e viszonyról: “Sokszor sajnáltam azt a buta félreértést, amely meggátolt engem abban az örömben, hogy szűzességemet az isteni Rodinnek ajánljam föl. Bizonyos, hogy ez gazdagította volna a művészetet és az egész világot.” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Meztelenül jöttem című életrajzi könyvet kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.