355 éve született JONATHAN SWIFT

2022. november 30-án 355 éve született JONATHAN SWIFT angol író

Írországban született, igazából azonban sehol sem érezte jól magát, ezért állandóan egyik helyről a másikra költözött. Pedig mind az angolok, mind az írek szerették. Az angolok szeretete nem meglepő, hiszen a 18. század legnagyobb nemzeti íróját tisztelték személyében, a katolikus írek azonban köztudomásúan utálják – és már akkoriban is utálták – a protestáns angolokat, Swifttel – aki anglikán pap volt! – mégis kivételt tettek. Egyszer, amikor Dublinba érkezett, díszkivilágítással fogadta a város, s ez olyan kivételes megtiszteltetés volt, hogy emléke máig fennmaradt.

Swift különben szeretetreméltó, kedves, kellemes ember volt, aki ismerte, az kedvelte is. Bejáratos volt a legelőkelőbb körökbe, nemcsak a kultúra nagyjai keresték barátságát, de a nagyhatalmú politikusok is. Pedig Swift nem kímélte őket írásaiban, könyörtelenül kifigurázott mindenkit, akinek viselkedésében kivetnivalót talált. Nem érdemtelenül lett tehát a világirodalom egyik legnagyobb szatírikusa. Egyébként lírikusnak indult, de egy tekintélyes irodalmár megintette: “Swift öcsém, belőled sosem lesz költő”. Swift nem sértődött meg, inkább áttért a prózára, s A könyvek csatája című első szatírikus művében alaposan odamondogatott nagyképű író-kortársainak. Az életben kenyérre lehetett kenni, írásaiban azonban nem ismert kíméletet, sokszor a nemes cél érdekében át is lépte a jó ízlés határát. A szegény emberek akkortájt szokásos szörnyű sanyargatása ellen is írásban tiltakozott, s a Szerény javaslat című művében főhősével azt vetette fel, hogy az évente születő 120 ezer ír csecsemőből csak 20 ezret szabadna felnevelni, a többit pedig fel kellene szolgálni – sülve, főve – a gazdagok asztalán.

A legtökéletesebb arányt a gúny és a mese között halhatatlan művében, a Gulliver utazásai című könyvében találta meg, amely azóta is egyik kedvenc olvasmánya a betűt még szerető ifjúságnak. Swift különben nemcsak szavakban állt ki a szegények és üldözöttek mellett, jövedelmének egyharmadát jótékony célokra fordította. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Swift klasszikus remekművét, a Gulliver utazásait kínálja, antikvár példányban. 

Az alanti képeken látható könyvek – illetve hangoskönyv – pedig 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.