185 éve született ERZSÉBET magyar királyné és osztrák császárné

2022. december 24-én 185 éve született ERZSÉBET magyar királyné és osztrák császárné, Ferenc József felesége

A mindenki által csodált Sissi akkoriban a világ egyik legszebb asszonya volt, és számunkra, magyarok számára különösen kedves, mert egyike azon kevés osztrák koronás főknek, aki szerette a magyarokat. Még nyelvünket is elsajátította, Falk Miksa tanította, s ahogy Sissi előrehaladt a magyar nyelvben, úgy terelődött az órai beszélgetés lassanként politikai témákra. A jeles publicista kiváló diplomáciai érzékkel sosem említette a rendezetlen viszonyt, de úgy forgatta a szót, hogy maga Erzsébet kezdte pedzegetni a két ország kiegyezésének szükségességét, s ezen nézeteit aztán férjével is megosztotta. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az osztrák-magyar kiegyezésben némi szerepe Sissi magyar nyelvóráinak is volt.

A királyné hasznosítani is tudta nyelvtudását, sokat időzött ugyanis a nemzeti ajándékként kapott gödöllői kastélyban, és rokonszenves egyéniségével mindenkit meghódított; Jókai Mórt éppúgy elbűvölte, mint Mikszáth Kálmánt. Pedig bájos mosolya mögött sok szomorúság rejtőzött, nem volt igazán boldog, házassága sem bizonyult felhőtlennek, gyakran kívánta a halált. Amikor egy anarchista szíven szúrta, halála előtt állítólag megköszönte neki. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Gaby Schuster háromkötetes – A császár menyasszonyaA korona szolgálatában és A sors kezében -, illetve Allison Pataki kétrészes – Az ifjú császárné és A birodalom úrnője – életrajzi könyvét, valamint az Elátkozott eljegyzés és a Sisi császárné – A szakácskönyv című könyvet 30%,  A császárné című könyvet pedig 32% kedvezménnyel kínálja. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.