200 éve született LOUIS PASTEUR

2022. december 27-én 200 éve született LOUIS PASTEUR francia vegyész

Az École Normale két szűk kis padlásszobájában végezte kísérleteit, ahol nagyszerű eredményeket ért el. Rájött például arra, hogy az erjedést élőlények okozzák, amelyek a meleg hatására elpusztulnak, így fedezte fel a ma már pofon egyszerűnek tűnő eljárást, a nevét viselő pasztörizálást. Ezután az akkoriban szörnyű pusztításokat végzett lépfene ellen indult harcba, eredményesen. Az általa kimunkált védőoltás nagy elismerést aratott, “Pasteur egymaga több hasznot hajtott Franciaországnak, mint amennyibe az 1871-es poroszok ellen elvesztett háború került” – vélekedtek akkoriban honfitársai.

Legnagyobb eredménye azonban a veszettség elleni védőoltás kifejlesztése. A még ma is rendkívül veszélyes megbetegedés akkoriban sokkal elterjedtebb volt, s akit megharapott egy veszett kutya, az meghalt. Pasteur hosszas kísérletezésekbe fogott, nem kis személyes kockázatot vállalva veszettségben éppen kiszenvedő emberek nyálával oltogatta kísérleti állatait, de bizony lassan haladt előre. Évek múltán fedezte fel például, hogy az elpusztult állatok gerincagyának velőállományából lehet oltóanyagot nyerni, ám még hosszas kísérletek álltak előtte, amikor váratlan dolog történt. Egy kétségbeesett anya kopogott be hozzá, kilencéves kisfiával, akit megmart egy veszett kutya. Pasteur súlyos dilemma előtt állt. Bár azt tudta, hogy beavatkozás nélkül a gyerekre biztos halál vár, de tudósként megteheti-e, hogy egy alaposan ki nem próbált szert alkalmaz emberen – töprengett. Aztán döntött, megkezdte a gyerek oltását, s láss csodát, a kis Joseph Meister megmenekült.

Munkásságának jelentőségét nem lehet túlbecsülni, a veszettség elleni oltás az emberiség legnagyobb felfedezései közé tartozik. S bár megbecsülték érte Pasteurt, a leghálásabbak a lyoni selyemgyárosok voltak, akik színaranyból akartak neki szobrot állítani, amikor – amúgy mellékesen – felszámolta a selyemhernyók titokzatos betegségét, az utolsó pillanatban mentve meg ezzel a francia selyemipart. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Minyona Janovszkaja életrajzi könyvét és az Így élt Pasteur című kismonográfiát kínálja, mindkettőt antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.