95 éve született RUTTKAI ÉVA

2022. december 31-én 95 éve született RUTTKAI ÉVA színésznő

“Parancsolj velem tündérkirálynő!” – ez volt az első mondat, amelyet Ruttkai Éva kimondott a világot jelentő deszkákon, s nem is akárhol; a tekintélyes Vígszínházban. Véletlenül került oda, testvére, Iván ugyanis már “befutott” gyerekszínész volt, édesanyja rendszeresen hordta próbákra és előadásokra, a kis Évikét pedig nem volt kire hagyni, így vitte magával. Lakner bácsi aztán egyszer éppen híján volt egy cserfes kislánynak, szólt a sorok között játszadozó Évikének, aki így négyévesen megkapta első mondatát.

Amit bizonyára oly átéléssel mondott el, hogy a filmesek is “felfigyeltek rá”, hatévesen forgatta első filmjét Jávor Pál és Fedák Sári partnereként, de “alakítása” végül nem került be az elkészült műbe. Első sikerét a Hattyú főszerepében aratta, s ez esetben is a véletlen segítette. Az eredeti főszereplő, az akkor már sztárnak számító Tolnay Klári ugyanis váratlanul megbetegedett, s 17 évesen neki kellett beugrania a helyébe. Nem vallott szégyent. Húszévesen már Bajor Gizi partnere volt az Ármány és szerelemben, s attól fogva emlékezetes színpadi és filmszerepek egész sorában csillogott. Ő maga is sztár lett, de a legkisebb feladatot is megbecsülte, mert tudta, hogy azok megformálásához is tehetség kell, amint egy interjúban mondotta: “Csak egy kalaptűt, egy kis smukkot, egy gesztust kell odarakni az egyéniség mellé, és a figura máris megelevenedik”.

S ő nemcsak egy gesztust, de önmagát is beletette a figurába, amikor a Háború és béke Natasáját játszotta annyira eggyéforrt a figurával, hogy a színpadról lejöve is az maradt: “Ha az előadás szünetében felmentem a büfébe – mesélte -, nem kívántam feketekávét, vagy italt, Natasa csokoládéra vágyott…” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Parancsolj, tündérkirálynőm! című könyvet kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.