80 éve hunyt el REJTŐ JENŐ

2023. január 1-jén 80 éve hunyt el REJTŐ JENŐ író

A népszerű P. Howard Jókai mellett talán a legolvasottabb magyar író volt, s azon kevés szerzők egyike, aki szinte teljesen úgy is élt, mintha saját regényeinek lapjairól lépett volna le. Állítólag ő maga is megfordult az idegenlégióban – bár erre nincs cáfolhatatlan bizonyíték -, az azonban bizonyos, hogy volt heringhalász Svédországban, s járt Piszkos Fred és Fülig Jimmy kalandjainak színhelyén, Oránban is.

Amikor Pesten tartózkodott, a lóversenypályán csutakolta a lovakat, bár meg tudott volna élni népszerű írásaiból is, ha el nem kártyázza mindig a honoráriumát. Ezért sok helyen – például törzskávéházaiban – nem is pénzzel, hanem készülő regényeinek oldalaival fizetett; a számla ellenértékét kitépte a füzetéből – persze hozzátépve a borravaló összegét is -, amelyért a könyvkiadó azután pénzzel fizetett a főpincérnek. Kiváló író volt, nyelvi leleményei valódi értékei a magyar irodalomnak, ennek ellenére nem becsülte a kritika. Amint Hegedűs Géza szellemesen megjegyezte: “Még arra sem becsülték, hogy legalább lebecsüljék”.

Talán, mert idegbetegségben szenvedett, a lipótmezei tébolydában lakott, mivel azonban nem volt közveszélyes, nappalra mindig kiengedték. Egyik este új portás volt szolgálatban, s amikor az író késő este hazatért, zárva találta a kaput. Bedörömbölt, mire kiszólt a portás, hogy mit keres? – Jöttem lefeküdni – válaszolta. Mire a kapus felháborodottan kérdezte: Megőrült maga? – Hát persze, azért lakom itt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író Vanek úr Párizsban című könyvét kínálja, kifogástalan állapotú antikvár példányban. 

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.