65 éve hunyt el KITTENBERGER KÁLMÁN

2023. január 4-én 65 éve hunyt el KITTENBERGER KÁLMÁN vadász, Afrika-kutató, állattani gyűjtő

Egy szegény lévai iparos nyolcadik gyermeke volt, s így bár állandóan Afrikáról álmodozott, sok reménye nem lehetett álmai válóra váltására. Tanulni is csak nagy nehézségek árán tudott, de nem is nagyon bánta, általában a suli mellé járt, az unalmas matek órák helyett lepkéket hajkurászott a mezőn. Iskolai hiányzásai az igazgatónak is feltűntek, és maga járt utána a dolognak; felmászott a lévai templomtoronyba, és távcsővel figyelte ki, amint a renitens diák a mezőn bogarászik. Ki is csapták az iskolából, ám később nagy nehezen mégis elvégezte a tanítóképzőt.

De nem pedagógusnak, hanem egész életében rettenthetetlen vadásznak készült, ezért megtanulta az állatpreparálást, ám Afrikába sokáig nem jutott el. Erdélyi falusi tanítóként dolgozgatott, s egy szép napon levélben nagy bátran megkérte a fővárosi illetékeseket, ugyan küldenék már el őt Afrikába, gyerekkora óta arról álmodozik ugyanis. Akkoriban nem úgy mentek a dolgok, mint manapság, kérése meghallgatásra talált. 1902-ben jött meg a válasz, az állt benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum állatgyűjtő útra Afrikába küldi. Azonnal csomagolni kezdett, s amint lehetett, elutazott a már annyiszor megálmodott rejtelmes, fűszerillatú fekete kontinensre.

Ahol aztán óriási élvezettel dolgozott, zokszó nélkül viselte a megpróbáltatásokat, melyekről legyen elég annyi, hogy egyszer például puszta kézzel kellett megbirkóznia egy sebesült oroszlánnal. Útjairól több mint 60 ezer példányból álló anyagot hozott haza, a gyűjtemény mintegy háromszáz új állatfajt tartalmaz, közel negyvenet róla neveztek el. Élményeiből több irodalmi értékű könyvet írt, s a Kelet-Afrika vadonjaiban vagy A Kilimandzsárótól Nagymarosig című művei máig népszerűek. Róla is több könyvet írtak, például a nagyszerű állattörténetek szerzője, Fekete István. Emlékét azonban nem csak könyvek őrzik, de a róla elnevezett veszprémi állatkert is, amely előtt mellszobra áll. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Fekete István híres életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.