95 éve hunyt el THOMAS HARDY

2023. január 11-én 95 éve hunyt el THOMAS HARDY angol író és költő

Építőmesternek tanult, de érdekelte a zene is, és esténként eljárt tucatnyi humán tudomány egyetemi előadásaira, úgyhogy a rengeteg tanulás még az egészségét is aláásta. Első művét saját pénzén adta ki, s a Drasztikus orvosságok viszonylagos sikere után csak az irodalomnak élt. Sok népszerű könyvet írt, ismert közülük a Távol a tébolyult tömegtől, A weydoni asszonyvásár, Lidércfény, a legnépszerűbb azonban az Egy tiszta nő című regénye, amelyből Roman Polanski rendezett Tess címmel híres filmet.

Zárkózott, mogorva ember volt, fiatalon sem volt valami nagy kalandor, idősebb korában pedig szinte remete életet élt. Hírneve csúcsán ugyan nagynéha eleget tett társadalmi kötelezettségeinek, még társaságba is eljárt – főként hírhedten sznob felesége kedvéért -, de látogatásaiban nem volt köszönet. Gyermekkora óta viszolygott az emberi testek érintkezésétől, ő maga ritkán fogott kezet bárkivel is, azt pedig senkitől nem tűrte, hogy a vállára tegye a kezét, vagy barátságosan a hátát lapogassa. Személyiségéről kortársai annyit tudtak, amennyi remekműveiből kihámozható, a baj csak az, hogy egyik sem önéletrajzi mű.

Ő maga is tisztában volt azonban vele, hogy híres ember lévén örökre nem titkolhatja magánéletének titkait, ezért részletes naplót vezetett, és maga – egyes szám harmadik személyben – írta meg életrajzát. Amelyet halála után második felesége adott ki a saját neve alatt, a többi megmaradt személyes iratból pedig a szemérmes angol író végakarata szerint nagy máglyát rakott a kertben. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író LidércfényErdőlakókEgy tiszta nő és A weydoni asszonyvásár című könyvét kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.