145 éve született MOLNÁR FERENC

2023. január 12-én 145 éve született MOLNÁR FERENC író

Polgári drámaírásunk jelentős, és talán legnépszerűbb képviselője volt, darabjait ma is rendszeresen műsorukra tűzik színházaink, hiszen a Liliom, A hattyú, az Olympia, az Egy, kettő, három vagy a Játék a kastélyban ma is jó szórakozást kínálnak. Csakúgy mint A Pál utcai fiúk című regénye, amely világsikert aratott, és remek magyar-amerikai koprodukciós filmen is feldolgozták. Molnár Ferencben finoman fogalmazva is túltengett az önbizalom, de talán volt is oka a büszkeségre, hiszen huszonévesen már híres írónak számított, s még nem volt harminc, amikor megírta a magyar irodalom egyik legjobb ifjúsági regényét, a klasszikus értékű A Pál utcai fiúkat.

Fényes írói és anyagi sikereinek birtokában úgy vélekedett, mindent megtehet, amit akar, nemigen vette figyelembe mások véleményét, s így járt el a nőkkel szemben is. Köztudott, hogy nem átallott kezet emelni a gyengébb nem képviselőire, szegény második feleségét, Fedák Sárit rendszeresen úgy elverte, mint szódás a lovát. De azért árnyaltabb az igazság, hiszen a híres színésznő maga provokálta ki a verést, és a kortársak szerint egyáltalán nem volt ellenére a testi szenvedés eme változata, így voltaképpen ideális párnak számítottak. Fedákot különben nem kapcsolatuk elején, hanem a legvégén vette el, amikor már mást szeretett.

Amint a Fedák és Medgyaszay Vilma főszereplésével bemutatott János vitéz kapcsán szellemesen fel is idézte a történteket: “Úgy kell nekem. Megérdemeltem. Volt ott egy tündéri, édes, nőies kis nő, aki Iluskát játszott. És erre én – fene a marha buzeráns fejemet! – feleségül veszem Kukorica Jancsit!” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Molnár Ferenc A csókok éjszakája és a Széntolvajok című könyvét kínálja, antikvár példányban.

Molnár Ferenc leghíresebb,  legnépszerűbb műve, A Pál utcai fiúk 32% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.