200 éve született MADÁCH IMRE

2023. január 21-én 200 éve született MADÁCH IMRE drámaíró, költő, publicista, akadémikus

Utóbbi három “foglalkozása” tulajdonképpen nem számít – bár egyébként fontos -, de  drámaíróként Katona József mellett a helye, s ez már értékítélet is. Az ember tragédiája című műve ugyanis szinte felülmúlhatatlan; e nélkül nincs magyar dráma, nincs magyar színház és nincs magyar irodalom sem.

Ugyanakkor iskolai tanulmányainkból is tudjuk, hogy világirodalmi jelentőségű remekműve nem aratott osztatlan elismerést, s bár az értő irodalmárok többsége – például Arany János – kedvezően fogadta, és olvasmányként tényleg siker lett, igazi megnyilvánulási formájában nem ért célba, vagyis írója életében nem került színpadra.

Szegény Madách egyébként sem volt a szerencse fia, gyerekkora óta állandóan betegeskedett, állapota miatt később még az annyira örömmel fogadott szabadságharcban sem vehetett részt – igaz, minden támogatást megadott a harcolóknak, majd később a bujdosóknak, így mégis kiérdemelte a börtönt. A nőkkel sem volt szerencséje, apja korai halála után rettentő szigorú anyja nevelte, akinek befolyása alól élete végéig nem szabadult, házassága pedig hamar tönkrement. Tulajdonképpen anyja felügyelete elől menekült huszonévesen egy meglehetősen szabados életű lány karjaiba, aki aztán rútul megcsalta, amikor ő éppen börtönben ült.

Fájdalmas csalódásának egyetlen haszna lett; az ihlette halhatatlan drámai költeményének híres Kepler-jelenetét. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Az ember tragédiája és  Mózes című drámáit tartalmazó könyvet kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.