150 éve született SIDONIE-GABRIELLE COLETTE

2023. január 28-án 150 éve született SIDONIE-GABRIELLE COLETTE francia írónő

Amikor sikerei csúcsán a francia irodalom királynőjeként uralkodott, az életútját nem ismerők talán el sem hitték, hogy egy kis faluból került a Palais Royalba. Élete húszévesen vett fordulatot, amikor feleségül ment egy akkoriban népszerű íróhoz, aki futószalagon gyártotta erotikus regényeit, s hamar bevonta ifjú asszonyát is az érzéki történetek kitalálásába. Mivel pedig maga Colette is érzéki teremtés volt, könyveihez nem annyira fantáziájára, mint inkább bátorságra volt szükség. De ennek sem volt híján, amikor például elvált első férjétől, táncosnőnek állt, és gazdag személyes tapasztalatokkal vértezte fel magát következő erotikus műveihez.

Könyveinek főhősei is félvilági hölgyek, rosszlányok, leghíresebb műve, a Gigi arról szól, hogy egy lányt kurtizánnak nevelnek a nővérei, s könyve később színpadon, filmen, musicalnek feldolgozva is meghódította a közönséget. Ő maga is elbűvölő jelenség volt, botrányos magánéletét is elnézték neki, s nemcsak hírneves pályatársai – Camus, Mauriac, Martin du Gard, Gide – fogadták be maguk közé, de az egykori ledér táncosnő megkapta a Becsületrendet is.

Élete utolsó éveiben az irodalom nagyasszonyaként tisztelték, az állam beköltöztette a Palais Royalba, s még az is megengedték neki, hogy magával vigye kedvenc macskáit. Halálakor állami temetést kapott. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Colette Kóborélet című könyvét kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.