580 éve született HUNYADI MÁTYÁS

2023. február 24-én 580 éve született HUNYADI MÁTYÁS magyar és cseh király

Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fia 1458-ban lett Magyarország királya, s középkori történelmünk legnagyobb alakja vált belőle, aki hazánkat a legjelentősebb európai hatalmak sorába emelte. Európa legkiemelkedőbb uralkodói közé tartozott, mind bel-, mind külpolitikai téren sikert sikerre halmozott, birodalma Sziléziától az Adriáig, a Székelyföldtől Karintiáig tartott, híres “fekete serege” nyomán “nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára!”

Személyesen is bátor ember volt, egyszer például párbajra hívta Podjebrád György, s ő persze rögvest elfogadta a kihívást, a párbaj azonban végül mégis elmaradt, mivel a cseh király gyalog, Mátyás viszont lóhátról akart vívni. Visegrádi udvara az európai humanizmus egyik fellegvára volt, igazságos uralkodását ma is legendák övezik. Egyetlen téren nem büszkélkedhetett sikerekkel, a szerelemben. Első felesége, Podjebrád Katalin belehalt a szülésbe, második neje, Aragóniai Beatrix pedig nem volt méltó hozzá. Holott Mátyás – koronás főktől teljesen szokatlan módon – tényleg szerelmes volt a feleségébe, aki alaposan ki is használta ura rajongását. Az Európa-szerte rettegett királyt sokszor az orránál fogva vezette. Idővel persze a szerelem lángja is ellobbant, kivált, hogy Beatrix nem teljesítette “kötelességét”, nem szült trónörököst Mátyásnak.

Akinek különben volt egy fia, Corvin János, akivel azonban egy bécsi polgárlány, Edelpeck Borbála ajándékozta meg, a király pedig nem tudta keresztülvinni törvénytelen gyermekének utódlását. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a 100 mese Mátyás királyról, valamint a Mátyás király emlékkönyvet, továbbá a Mesék Mátyás királyról, a Magyar népmesék Mátyás királyról, a Mátyás király neve napja és a Hunyadi Mátyás – Meggyilkolták a királyt című könyvet kínálja 30% kedvezménnyel. Kínálja továbbá antikvár példányban Galeotto Marzio könyvét Mátyás királyról,  Harsányi Zsolt Mathias Rex című és Bajcsy-Zsilinszky Endre életrajzi könyvét. A könyvek megrendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.