35 éve hunyt el BARCSAY JENŐ

2023. április 2-án 35 éve hunyt el BARCSAY JENŐ festőművész

A modern magyar és európai festészet öntörvényű, konokul következetes alkotója volt, aki egész életében rajzolt, festett, tanított, már-már puritán megszállottsággal.

Életművében szétválaszthatatlan az értékőrző hagyománytisztelet és a nyolcvan évesen is újító bátorság, a világmindenség kutatásának önbizalma és a feltétel nélküli alázat a mesterség iránt, a figurális ábrázolás és absztrakció. Kozmoszkutató művészete egyetlen pillanatra sem szakadt el a valóságtól, amikor nem engedték a szomorú valóságot ábrázolni, sajátos módon válaszolt a kihívásra; megrajzolta politikamentes, de korszakos jelentőségű, a világ számos országában megjelent és alapműnek tekintett Művészeti anatómiáját. Egyébként az anatómiát annyira jól ismerte, hogy tanította is a Képzőművészeti Főiskolán, s a Kossuth-díjat is ezért az albumáért kapta 1954-ben.

Azon kevés modern művészek egyike volt, akinek alkotásait a műkritikusok is értékelték, s egyben a nagyközönségnek is tetszettek. Sokan keresték sikerének titkát, amelyet végérvényesen megfejteni persze sohasem lehet. Talán Vajda Györgynek van igaza, aki temetésén mondott búcsúbeszédében úgy fogalmazott: “Kevesen ragadták meg a természet lényegét, szerkezetét olyan sallangmentesen, mint Barcsay Jenő.” (Kalendárium Press)

Legendásan híres művészeti anatómiai könyve 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.