140 éve született JAROSLAV HASEK

2023. április 30-án 140 éve született JAROSLAV HASEK cseh író

A cseh irodalom legnagyobb szatírikusa egyben a prágai bohémek vezéralakjának is számított, kocsmai randalírozásai miatt sokszor volt a rendőr őrszobák vendége, s jellemző rá, hogy az Állatok világa című laphoz úgy szerződött le, hogy havi 180 koronás fizetése mellé kikötött napi két korsó sört is.

Hihetetlen dolgok történtek vele, egyszer például kapatosan felmászott a Károly-hídra, amire becsukták egy elmegyógyintézetbe. Aztán, hogy komoly embernek lássék, alapított egy pártot, amely a rabszolgaság visszaállítását és a házmesterek államosítását tűzte ki céljául. Harcolt az első világháborúban, de Oroszországból sem úgy érkezett meg, mint más rendes ember; orosz feleséggel tért haza, elfelejtve, hogy már nős, ezért bigámia miatt azonnal perbe fogták. Vele esett meg az a Svejk szájába adott szöveg is, hogy “főúr, volt öt söröm és egy kiflim virslivel. Most adjon még egy slivovicát, aztán mennem kell, mert le vagyok tartóztatva”. Svejkkel mondatta el, de igazából magáról vallotta meg, hogy “egyszer huszonnyolc kocsmát jártam végig egy éjszaka, de azt meg kell adni, sehol sem ittam többet három sörnél”.

Hasek tehát igazi bohém volt, de egyben zseniális író is, a Svejk pedig világszerte becsült remekmű, nemrég adták ki sokadszor hazánkban, de már megint nem lehet kapni. Bertolt Brecht például így írt róla: “Ha azt mondanák, hogy az évszázad terméséből válasszak ki három művet, az egyik Hasek Svejkje lenne”, Max Brod pedig Cervanteshez és Rabelais-hez hasonlította. De a legfrappánsabban Hasek értékelte saját magát, igazi svejki humorral, emígyen: “Mint a cseh irodalom, politika és közélet kiválósága, igen röstelleném, ha nemzetemet bizonytalanságban hagynám azzal kapcsolatban, hogy zsenális vagyok-e vagy sem. Ezért egészen egyszerűen kijelentem: az emberiség legtökéletesebb példánya vagyok”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Svejk című világhírű regényét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.