Mai évfordulóink – 2018. augusztus 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 24., péntek

a Nap kél 5.52, nyugszik 19.40 – a Hold kél 18.52, nyugszik 3.32 órakor

mottó: “Minden ismeret kútfeje a tapasztalás.” Kölcsey Ferenc

– Bertalan napja. A görög Bartholomaiosz név terjesztette el, de gyökere még régebbi, minden valószínűség szerint arameus. Ilyen nyelven beszélt különben Jézus is. Ma Albert és Taksony nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Bertalan emléknapja. Az apostol életének részleteit homály fedi, talán Armeniában prédikált, mindenesetre ő Örményország védőszentje. Legendája szerint úgy halt vértanúhalált, hogy elevenen megnyúzták, majd lefejezték. Erre utal Michelangelo Utolsó ítélet című világhírű freskója a Sixtusi kápolnában, ahol a mester egyik kezében késsel, a másikban tulajdon bőrével ábrázolja. Halála után ereklyéit megőrizték, koponyája a frankfurti dómban van.

Ma: – Ma van Ukrajna nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 195 éve nyílt meg a MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ. A nyitóelőadáson A tatárok Magyarországon című Kisfaludy Károly-drámát adták elő. * * *

– 705 éve hunyt el VII. HENRIK német király és római császár. Uralkodását azzal kezdte, hogy Csehországot János nevű fia feleségének, Erzsébetnek, II. Vencel cseh király lányának ítélte hűbérül, s ez a döntése találkozott a csehek akaratával. Ezután Olaszországba indult a császári koronáért, amelyet 1312-ben el is nyert. Jó híre messze megelőzte, Itáliában Dante is meleg szavakkal üdvözölte. János fia a cseh trónra került, Beatrix lányát pedig Károly Róbert magyar király vette el feleségül.

– 180 éve hunyt el KÖLCSEY FERENC költő. Rendkívül visszahúzódó, magányos, szomorú ember volt, de nincs mit csodálkozni rajta, tizennégy- éves korára már annyi fájdalom érte, mint mást egész életében. Hatévesen elvesztette apját, később édesanyját, valamint feketehimlőben a fél szeme világát, de még a haja is kihullott. Ilyen külsővel lányokhoz sem mert közeledni, huszonévesen már azon kesergett, hogy feladta minden szerelmi vágyát. A szellemi izgalmakhoz menekült, s bár diákként nem árult el nagy tehetséget, anyanyelvi szinten megtanult latinul és franciául, később görögül és németül. De már az iskolában is magányos volt, ahogy egyik osztálytársa emlékezett: “kávéházban és bálban tán egyszer sem volt, míg Debrecenben tanult.” Nem csak írt, de rettentő sokat olvasott is, amely Szerb Antal szerint egyenesen “beteges szenvedéllyé” vált benne. Olvasmányélményei alapvetően határozták meg költészetét is, különösen az ókori költők művei. Életében azonban nem követte a derűs antik mintákat, persze szomorú egyéni tragédiái miatt nem is volt könnyű neki szeretnie bármit, bárkit is, még kevésszámú barátait is sokszor megbántotta. Lesújtó kritikájával szegény Berzsenyit szabályosan tönkretette, aki sosem bocsájtott meg neki. Ö maga különben később belátta tévedését, de már késő volt, Berzsenyi addigra meghalt. A Himnusz szerzőjéről méltán gondolnánk, hogy igazi magyar hazafi volt, de ez nem igaz. Bármennyire is különös, igazat kell adnunk annak a megfogalmazásnak, amely szomorúan állapította meg: “Kölcsey, a magyar Himnusz költője nem volt itthon Magyarországon”. Saját maga is így vélte, hiszen le is írta: “Ha lelkemnek, minekelőtte Hadeszből felvezettetvén ide plántáltatott, választása lett volna, bizonyosan nem választottam volna e hont, melyben születtem”.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves JEAN-MICHEL JARRE francia zenész, a szintetizátorok mágusa, a legendás Oxygene című album készítője. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 55 éves BEDE-FAZEKAS ANNAMÁRIA színésznő, utóbb a Vidám Színpadon a Semmi pánik, a Kolibri Pincében pedig a Mara halála című darab szereplője.

INGE DE BRUIJN

– 45 éves INGE DE BRUIJN holland úszónő, négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, a sydney-i olimpián az 50 és a 100 méteres gyors-, valamint a 100 méteres pillangóúszás, az athéni olimpián pedig a 50 méteres gyorsúszás aranyérmese.

– 30 éves RUPERT GRINT angol gyermekszínész, a Harry Potter-filmekben Ron alakítója.

– 60 éves STEVE GUTTENBERG amerikai színész, a Rövidzárlat, A szerelem Harvey Davidsonon érkezik, a Selyemgubó, a Három férfi és egy bébi, a Rendőrakadémia és a Felnőtté válni című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– PAULO COELHO (1947) brazil író, egyebek mellett Az alkimista, A Piedra folyó partján ültem és sírtam, a Veronika meg akar halni, Az ördög és Prym kisasszony, a Tizenegy perc, A Zahir és A portobellói boszorkány című, magyarul is megjelent könyvek szerzője.

– DENÍLSON (1977) brazil labdarúgó, a Betis volt játékosa, a 2002-ben világbajnoki címet szerzett válogatott tagja.

– PAP RITA (1952) énekesnő, a legendás Csovi-csovi Jasper és más, hasonlóan veretes dalok előadója.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.