Mai évfordulóink – 2018. augusztus 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 25., szombat

a Nap kél 5.53, nyugszik 19.38 – a Hold kél 19.25, nyugszik 4.30 órakor

mottó: “A szerelem van olyan erős, mint a halál.” Alekszandr Kuprin

– Lajos és Patrícia napja. A Lajos francia eredetű név, a kora középkorban Lois formában létezett. Ezt vették át a németek, s ők hozták be hozzánk. A Patrícia a latin Patriciusból származik, s az ókori férfinév női párja. Ma Elemér és Kleofás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent IX. Lajos ünnepe. Francia király volt, egyike a legderekabb uralkodóknak. Jelentős egyházi építkezéseket rendelt, támogatta Aquinói Szent Tamást és a ma is működő Sorbonne egyetem névadó alapítóját. Ő a kőfaragók és a szobrászok védőszentje. Ma emlékezünk Kalazanci Szent József spanyol katolikus papra, a piarista rend alapítójára is. José Calasanza volt az eredeti neve, és kezdetben katolikus papként szolgált. 1597-ben “kegyes iskolák”, azaz “Scholae piae” néven iskolát alapított, ebből lett a Kegyes Iskolák Rendje, vagyis a piarista rend.

Ma: – Ma van Uruguay nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született LEONARD BERNSTEIN amerikai zeneszerző. A csodagyerek zongoristaként indult karmester, zeneszerző nem csak a komolyzene népszerűsítésében szerzett érdemeket: West Side Story című musicalje bombasiker volt, filmre is vitték, sőt a Keith Emerson vezette Nice együttes is a darab America című betétdalának feldolgozásával aratta legnagyobb sikerét. Bernstein 1990-ben halt meg.

– 240 éve született Egerben VITKOVICS MIHÁLY költő és író. Neves ügyvéd volt, nála volt jurátus a fiatal Deák Ferenc is. Hű barátja volt Kazinczy Ferencnek, és ő is sokat tett a nyelvújításért. Legnagyobb érdeme azonban a népdalköltészet elindítása, s jórészt neki köszönhető a magyar irodalom kincseinek első külföldi népszerűsítése; szerbre fordította ugyanis Kármán József Fanni hagyományai című művét.

– 150 éve hunyt el CHARLOTTE BIRCH-PFEIFFER német színésznő és írónő. Híres regények, novellák nyomán írt szentimentális színműveit ügyesen alkalmazta színpadra. 1848 körül ezek a darabok uralták a német színpadokat. Legismertebb közülük a Victor Hugo regénye nyomán írt Boldogasszony temploma harangozója. Műveit a hazai színházak is nagy sikerrel játszották. A lowoodi árva című színművét az Egyesült Államokban meg is filmesítették, s ezt is láthatta a magyar közönség, de lefordították magyarra több prózai írását is.

– 80 éve hunyt el ALEKSZANDR KUPRIN orosz író. Igencsak kalandos életet élt, Moloch című művével robbant be az irodalomba, majd hamar országos hírű író lett belőle. De a vére nem hagyta nyugodni, állandóan botrányba keveredett. Ivott ugyanis, s ha ezt a természetes orosz szokást az ő esetében még barátja, Gorkij is túlzottnak találta, elgondolhatjuk, mennyit. Ám az írást sosem hagyta abba, s olyan remekművek kerültek ki a keze alól, mint a Cirkusz, A párbaj és a Szulamit. Nagyon jól ismerte az egyszerű nép életét és érdekeit, nem is tévesztette meg az októberi forradalom, s mivel fel is lépett ellene, a bolsevik győzelem után külföldre menekült. De nem érezte jól magát Párizsban, idővel elment az életkedve is, de nem akart öngyilkos lenni. Mást talált ki; mint egykori fehérgárdista 1937-ben hazament a sztálini Szovjetunióba. De csodák csodája, nem bántották, így még több mint egy évet élt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves TOM SKERRITT amerikai színész. Jellegzetes bajuszával közel százötven mozifilm vagy tévésorozat szereplője volt – bár ez persze nem teljesen igaz. No, nem a számmal van a baj, hanem a bajusszal, néhány – de tényleg csak egy pár – film kedvéért ugyanis kénytelen volt megválni ékességétől. Példának okáért nem volt bajusza a Carla új élete című filmben, amelyben egy értelmi fogyatékos lány apját alakította – remekül. Számos filmje közül nehéz néhányat kiemelni, de A nyolcadik utas: a Halál, A holtsáv, az Acélmagnóliák, a Poison Ivy és a Kopogó szellem mindenképpen a leghíresebbek közé tartozik, sorozatai közül pedig a Bonanza, a Top Gun és a Homályzóna emlékezetes. Mindehhez képest fiatalon nem akart színész lenni, édesapja menő üzletember volt, ő pedig az ő példáját szándékozott követni. Ám tanulmányi eredményei nem voltak valami fényesek, a Kaliforniai Egyetemet kisebb nehézségek árán tudta csak elvégezni, ezért inkább valami könnyebb elfoglaltságot keresett. Nehezen talált rá, első filmje forgatásakor már majdnem harminc éves volt, igaz, azóta behozta a lemaradást. És persze pénzkereset dolgában is lepipálta az apukáját, noha nem tartozik a legmagasabb gázsival rendelkező sztárok közé, ám sokat dolgozik, és így sokat is keres. Három háza van, az egyik a kies Lopez-szigeten, ahol Paul Allen, a Microsoft milliárdos társtulajdonosa az egyik szomszédja.

– 60 éves BALIKÓ TAMÁS színész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

FREDERICK FORSYTH

– 80 éves FREDERICK FORSYTH angol író, egyebek mellett a filmen is világsikert aratott A Sakál napja című regény szerzője. (Halállista című könyvét most 25% kedvezménnyel kínálja a Kalendárium Press webáruháza.)

– 50 éves FÖLDI CSILLA súlyemelőnő, sokszoros Európa-bajnok, 13-szoros magyar bajnok, az olimpiai bajnok súlyemelő, Földi Imre lánya.

LISA HARROW

– 75 éves LISA HARROW brit színésznő, az Ómen 3. – A végső leszámolás és a hozzánk is eljutott A Strauss dinasztia című filmsorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– ANNE ARCHER (1947) amerikai színésznő, a Hajszál híján, a Rövidre vágva, a Végzetes vonzerő, a Férfias játékok, a Végveszélyben, a Halálos zarándoklat és A harc mestere című film szereplője.

– SEAN CONNERY (1930) skót színész, a James Bond-filmek egykori 007-es ügynöke, az Aki legyőzte Al Caponét, a Hegylakó, A rózsa neve, a Vadászat a Vörös Októberre, Az első lovag, a Brilliáns csapda és a Fedezd fel Forrestert! című film főszereplője.

– CLAUDIA SCHIFFER (1970) német szupermodell, a Richie Rich – Rosszcsont beforr, a Filmszakadás, a Csajok mindent bele, a Fekete-fehér és a Halálos hajsza című film szereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.