Mai évfordulóink – 2018. augusztus 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 26., vasárnap

a Nap kél 5.54, nyugszik 19.36 – a Hold kél 19.53, nyugszik 5.32 órakor

mottó: “Amely nemzet nem fejleszti tudományát… azt csakhamar lehagyják riválisai… és zsákmánya lesz minden nála fejlettebb hódítónak.” Antoine Lavoisier

– Izsó napja. Héber eredetű név, gyökere a Jesaiásban keresendő. Ebből aztán az évszázadok során több név is lett, köztük az Ézsau, s ennek magyar változata az Izsák. Ma Margit, Natália és Rita nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Boldog Percy Tamás és Szent Johanna-Erzsébet emlékét idézzük fel. Thomas Percy őseiről Shakespeare drámáiban is olvashatunk, róla pedig a történelemkönyvekben. Például azt, hogy a protestánssá tett Angliában is megőrizte katolikus hitét, s hogy küzdhessen is érte, Stuart Mária skót királynőhöz menekült. De ügyük elbukott, és 1572-ben ezen a napon Northumbria grófját is lefejezték. Johanna-Erzsébet francia volt, és arról híres, hogy ő alapította “a kereszt lányai” kongregációt, amely később a Szent Andrásról nevezett keresztes nővérek nevet kapta.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 740 éve zajlott a MORVAMEZEI CSATA, amelynek során Habsburg Rudolf megverte Ottokár cseh királyt. A csata igen nagy jelentőségű volt a magyar történelemben, ez a győzelem szabadította meg ugyanis Magyarországot egyik legádázabb ellenségétől, és nyitotta meg az utat az ország előtt a Nyugattal való szorosabb együttműködésre. * * *

– 105 éve született Selmecbányán BULLA ELMA színésznő. (Bővebben lásd a külön posztot.)

– 275 éve született ANTOINE LAURENT LAVOISIER francia kémikus. Szédületes karriert futott be, valódi tudományos tehetségének a legcsekélyebb bizonyítása nélkül. Jó családból származott, biztos anyagi háttérrel a háta mögött mindent elért, amit lehetett. Családi összeköttetései révén már huszonévesen beválasztották az Akadémia tagjainak sorába, úgy előzött meg tekintélyben megőszült tudós elméket, hogy egyetlen jelentéktelen cikket publikált, és a francián kívül nem beszélt nyelvet – később sem tanult meg -, ami nagy ritkaságnak számított akkoriban. Később azonban felismerte az oxigén jelentőségét az égésben, így a modern kémia neki köszönheti egyik alaptételét. Idővel korának legtekintélyesebb tudósa lett belőle, ám volt egy megbocsáthatatlan bűne; adóbérlőként is tevékenykedett. Az adószedőket már azokban az időkben sem nagyon szerették az emberek, így ő is szomorú véget ért: a forradalom alatt kivégezték.

– 40 éve hunyt el CHARLES BOYER francia származású amerikai színész, aki 1921-ben Párizsban lépett először színpadi közönség elé, majd két és fél évtizeden át filmezett. Főként hősszerelmes figurákat, elegáns úri-embereket alakított, s igen nagy népszerűségnek örvendett. Életútjának magyar vonatkozása is van, egyik legnagyobb sikerét ugyanis Molnár Ferenc Liliom című művének Fritz Lang rendezte filmváltozatában aratta. Híres filmje a Mayerling, A kalóz, Az apokalipszis négy lovasa, Az alvilág királya, a Csodálatos vagy, Júlia, a Hogyan kell egymilliót lopni? és a Walewska grófnő, amelyben a csodálatos Greta Garbo partnere volt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves MAGDA VÁSÁRYOVÁ szlovák színésznő. Művészi tehetségéhez a legcsekélyebb kétség sem fér, ezt nemcsak remek filmjei – a Királyi vadászat, a Ruszalka és a Sörgyári capriccio – bizonyítják, de az is, hogy azóta is hívják a rendezők, az 1997-ben Oscar-díjat kapott Jan Sverák is ajánlott neki szerepet a végül kitüntetett Koljában. De ő hajthatatlan, a nyolcvanas évek végén abbahagyta a filmezést. A kilencvenes években diplomata lett, előbb Csehszlovákia bécsi nagykövete, majd Szlovákia varsói volt, hazatérése után ő alapította a Szlovák Külpolitikai Társaságot, de volt külügyi államtitkár is, és beválasztották a parlamentbe. A férje is híres színész-rendező, Milan Lasica.

– 80 éves JET BLACK angol rockzenész, a The Stranglers együttes dobosa. (Bővebben lásd külön posztban.)

DANIELLE SAVRE

– 30 éves DANIELLE SAVRE amerikai színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Kaya című filmsorozat címszereplője. Ma ünnepel még:

– MACAULAY CULKIN (1980) amerikai színész, a Reszkessetek betörők-filmek egykori gyereksztárja, aki nemrégiben megnősült.

– ROGER KINGDOM (1962) amerikai atléta, kétszeres olimpiai bajnok, a 110 méteres gátfutás egykori világcsúcstartója.

– THALIA /Ariadna Thalia Sodi Miranda/ (1971) mexikói színésznő, a nálunk is nagyon népszerű Rosalinda, Maria Mercedes és Marimar című tévésorozatok főszereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.