Mai évfordulóink – 2018. augusztus 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 20183. augusztus 27., hétfő

a Nap kél 5.56, nyugszik 19.34 – a Hold kél 20.19, nyugszik 6.34 órakor

mottó: “A nyugalom fojt, él az a ki munkál.” Karl Theodor Körner

– Gáspár napja. Olyan régi név, hogy eredetét nem is tudtuk felkutatni. Lehet, hogy perzsa eredetű, ekkor azt jelentené: kincset őrző. Az Ószövetségben egyébként már szerepel. Ma Cézár és Káldor nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha van ilyen.

– Ma van Arles-i Szent Caesarius emléknapja. Arles-i püspök volt, az első főpap, aki a nép nyelvén prédikált Galliában. Egyébként is ő volt a kora középkor leghíresebb népszónoka, de egyéb jeles cselekedeit is megőrizte az emlékezet: például ő alapította Gallia első kórházát. Püspökségének 40. évében, hetvenkét éves korában hunyt el, 542-ben éppen e napon. Ma emlékezünk Szent Mónikára, a Szent Ágoston édesanyjára is, aki csodálatos asszony volt, szótlanul tűrte férje viselt dolgait, erejét az oltárból merítette. 387-ben hunyt el, miután szeretett fia, Ágoston megkeresztelkedett. Ő a férjes asszonyok és az anyák védőszentje.

Ma: – Ma van Moldova nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született LYNDON B. JOHNSON amerikai politikus, az Egyesült Államok 36. elnöke. A legendás John F. Kennedy alelnöke volt, s amikor 1963-ban Kennedy elnököt meggyilkolták, az alkotmány értelmében ő került a helyére az elnöki székbe, majd megnyerte az 1964-es elnökválasztást, s végül 1969-ig volt hivatalban. Elnöksége idején tombolt a vietnami háború, ami sokat rontott történelmi megítélésén.

– 100 éve született Budapesten MÉSZÖLY DEZSŐ író, műfordító. Egyike volt minden idők legjobb műfordítóinak, magyarra ültette Villon teljes életművét, jelentősek Molière-fordításai, de legnagyszerűbbet Shakespeare-fordításaival alkotta. Kiemelkedik közülük a Romeo és Julia, a Sok hűhó semmiért és a Szeget szeggel. Nagyon jelentősek a témában írt esszéi. Remek előadó, rendkívül művelt, olvasott irodalmár volt, a tévé képernyőjéről is sokan ismerhették, éveken át ő volt a Lyukasóra című irodalmi műsor szerkesztő-műsorvezetője.

135 éve született Budapesten VEREBÉLY LÁSZLÓ gépész- és villamosmérnök, egyetemi tanár, akadémikus. Több évet töltött az Egyesült Államokban, ott szerezte meg második villamosmérnöki diplomáját. Ö volt az első okleveles villamosmérnök Európában. Kandó Kálmán munkatársaként részt vett az olasz vasutak villamosításában. Egyik kidolgozója volt az 50 periódusú fázisváltós mozdonyok prototípusának, részt vett azok próbaüzemelésében. Nevéhez fűződik az ország villamosenergia-ellátásának megtervezése, a Budapest-Hegyeshalom közötti vasútvonal villamosítása.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves TUESDAY WELD amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 85 éves HÁMORI JENŐ vívó, az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmet nyert kardcsapat tagja.

– 55 éves CHIDI IMOH nigériai atléta, a 100 méteres síkfutás egykori nemzetközi klasszisa, kétszeres olimpiai ezüstérmes.

– 90 éves MANGOSUTHU BUTHELEZI dél-afrikai politikus, a zulu Inkatha Párt vezetője, az egykori Kwazulu bantusztán főminisztere.

– 75 éves UHRIK DÓRA táncművész, koreográfus, pedagógus, most a Pécsi Balett ügyvezető igazgatója.

– 30 éves ALEXA VEGA amerikai színésznő, A tíz elveszett év, Az otthon melege és a több folytatást is megért Kémkölykök című film szereplője.

– 65 éves WEIMPER ISTVÁN labdarúgó, a Bp. Honvédnak a válogatottat is megjárt egykori kiválósága. Ma ünnepel még:

– GUNDEL TAKÁCS GÁBOR (1964) műsorvezető, korábban a Luxor-show, később az Áll az alku című vetélkedőműsor házigazdája.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.