Mai évfordulóink – 2018. augusztus 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 29., szerda

a Nap kél 5.59, nyugszik 19.30 – a Hold kél -, nyugszik 14.57 órakor

mottó: “A gondolat a legjobb léghajó.” Karinthy Frigyes

– Beatrix és Erna napja. A Beatrix latin név, jelentése: boldogsághozó, és Szűz Mária egyik állandó mellékneveként is ismert. Az Erna a női Ernő, és még a németben kettévált, amikor a férfi Ernst női párjául az Ernesztát csatolták. Ma Kamilla és Sebő nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma emlékeznek Keresztelő Szent János fejvételére. A történet közismert, kedvelt témája volt a művészeteknek. Keresztelő Jánosnak azért kellett meghalnia, mert ellenezte Heródes király házasságát testvére feleségével, Heródiással. Jézus megkeresztelőjét Heródes születésnapján gyilkolták meg: a lakomán táncoló Salomé, Heródiás lánya úgy elbűvölte a királyt, hogy felkínálta neki, kérhet tőle bármit. A lány pedig bosszúszomjas anyja óhajának eleget téve a Heródiás házasságát ellenző János fejét kérte, egy tálcán. De János boldogan halt meg, tudatta is gyilkosaival: közel van már a Megváltás napja.

Ma: – Ma van Szlovákia nemzeti ünnepe, a szlovák nemzeti felkelés napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 60 éve született MICHAEL JACKSON amerikai énekes. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 35 éve hunyt el JOBBA GABI színésznő. Kecskeméten kezdte pályafutását, majd Budapesten a 25. Színházban aratta első sikereit, például Brecht Kaukázusi krétakörjében. Felfedezte a film is, jelentős szerepet kapott Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra című filmjében. A halála előtti években azonban inkább előadóestjeivel hívta fel magára figyelmet. Különösen nagy érdeklődés kísérte a Karády Katalin egykori dalainak felhasználásával készült műsorát. Mindössze 36 éves korában hunyt el, de halálával a magyar színházművészet jelentős alakja távozott.

– 495 éve hunyt el ULRICH VON HUTTEN német humanista költő. A reformáció oldalán részt vett a korabeli Németország politikai és vallási küzdelmeiben. A humanizmus az ő munkásságával lépett át az elméleti síkról a gyakorlati, politikai szférába. A humanista eszmében főként a német szabadság megvalósításának lehetőségét látta. Ragyogó latinsággal írt publikációiban a württembergi herceggel hadakozott. Ö honosította meg a dramatizált párbeszéd műfaját – Lukianosz nyomán – a német irodalomban. Dialógusait később németre is lefordította, mert saját nyelvén akart szólni népéhez. Politikai elképzeléseinek középpontjában a “birodalmi reform” eszméje állt, s ezzel eltávolította magától Erasmust és Luthert, egykori szövetségeseit. Végül teljesen magára maradt.

– 80 éve hunyt el KARINTHY FRIGYES író és költő. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 95 éve született RICHARD ATTENBOROUGH Oscar-díjas angol filmrendező, színész és producer. (Bővebben lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves CELESTINE BABAYARO nigériai labdarúgó, a Chelsea és a válogatott volt klasszis védője.

– 70 éves BOHÁK GYÖRGY rendező, a Bors néni, a Reumavalcer és Lumpáciusz Vagabundusz című tévéfilm készítője.

– 80 éves ELLIOTT GOULD amerikai színész, a M.A.S.H., az Érintés, A híd túl messze van, a Veszélyes szerelem, a Bugsy, az Amerikai história X és az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BOB BEAMON (1946) amerikai atléta, a távolugrás olimpiai bajnoka és egykori világcsúcstartója.

REBECCA DE MORNAY

– REBECCA DE MORNAY (1961) amerikai színésznő, A kéz, amely a bölcsőt ringatja, A három testőr, a Báránybőrben, a Bűnben égve, a Ragyogás, a Sztár születik, az Ünneprontók ünnepe és a Változó szerelem című film szereplője.

– CARLA GUGINO (1971) amerikai színésznő, a Kaszakő, az Ez a fiúk sorsa, a Miami rapszódia, Az utolsó dobás és a Kémkölykök című film szereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.