Mai évfordulóink – 2018. augusztus 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 30., csütörtök

a Nap kél 6.00, nyugszik 19.29 – a Hold kél 21.32, nyugszik 9.48 órakor

mottó: “A szeretethez erő kell, a puhaszívűek jósága nem az igazi.” G. Beke Margit

– Rózsa napja. A rózsa a csodaszép virág nyomán lett női névvé, így különösebb jelentése sincs. Ma Félix, Róza és Rozalinda nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Fiacre emléknapja. A furcsa nevű szent egy VII. században élt apát volt, aki legendás gyógyító hírében állt, ő állította talpra a súlyosan beteg XIII. Lajos francia királyt is. Kezelte a királynét is, aki aztán egészséges fiúgyermeket szült, belőle lett a későbbi Napkirály. Ő a kertészek és a nemi betegek védőszentje. (Egyes helyeken ünnepét szeptember 1-jén tartják.) Ma emlékezünk Szent Pammachiusra is, aki a IV. század második felében élt Rómában, és teljesen elképesztette korát azzal, hogy gazdag arisztokrata létére vagyonát jótékony célokra fordította, és ő maga aszkétaként élt. Emiatt becsülték akkor is, most is.

Ma: – Ma van az Eltűntek Világnapja.
– Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 15 éve hunyt el CHARLES BRONSON amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 270 éve született JACQUES LOUIS DAVID francia festő. A nagy francia forradalom híve volt, majd Napóleon udvari festője, a császár bukása után pedig Brüsszelben élt száműzetésben. A neoklasszicizmus vezérlakjának számított, azt vallotta ugyanis, hogy az ókori görögök és rómaiak halhatatlanná tették az abszolút szépséget, és így ő lett a forradalmi polgárság világszemléletének megfelelő klasszicista festészet első megfogalmazója. Számos festményének témáját vette az ókorból, jellegzetes alkotása A szabin nők elrablása és a Horatiusok esküje. Csodálatos portrékat festett, és híres önarcképe. Legismertebb festménye azonban a Marat halála.

– 245 éve született Bécsben POLLACK MIHÁLY építész, a magyar klasszicizmus kiváló képviselője. Középületeire az épület funkciójának és művészi megjelenésének tökéletes egysége jellemző. Az általa készített pesti Festetics-villa volt a klasszicizmus világi építészetének első hazai megjelenése. Több megyeházát épített, leghíresebb munkája a Deák téri evangélikus templom és a Magyar Nemzeti Múzeum.

– 30 éve hunyt el G. BEKE MARGIT írónő és műfordító. Önszorgalomból megtanult norvégul, és az elsők között tolmácsolta magyarul a modern skandináv irodalom alkotásait. Ezután megtanult angolul és franciául, később oroszul is, így műfordítói munkásságából élt. Gyakran írt a gyerekeknek, és jól sikerült műve az Ata könyve című szépirodalmi naplója.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MICHAEL CHIKLIS amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 75 éves ADAMIS ANNA dalszövegíró, főként az Omega és az LGT együttes dalainak szerzőtársa, az immár legendás Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab szövegeinek szerzője. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 45 éves KIMBERLEY JOSEPH amerikai színésznő, a hozzánk is eljutott A Dél-tengerek kincse című filmsorozat szereplője.

– 75 éves JEAN-CLAUDE KILLY francia síző, olimpiai és világbajnok, Világ Kupa-győztes, az 1992-es albertville-i olimpia szervező bizottságának társelnöke, üzletember és síiskola-tulajdonos. Ma ünnepel még:

– CAMERON DIAZ (1972) amerikai színésznő, A maszk, a Féktelen Minnesota, az Álljon meg a nászmenet!, a Vanília égbolt, a New York bandái, az Édes kis semmiség, a Charlie angyalai: Teljes gázzal, a Holiday és A nővérem húga című film szereplője.

Michael Michele

– MICHAEL MICHELE (1966) amerikai színésznő, a Vészhelyzet című filmsorozatban Cleo Finch doktornő alakítója.

– RISZTOV ÉVA (1985) úszónő, olimpiai és hatszoros rövidpályás Európa-bajnok.

 

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.