Mai évfordulóink – 2018. augusztus 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 31., péntek

a Nap kél 6.01, nyugszik 19.27 – a Hold kél 21.58, nyugszik 10.54 órakor

mottó: “Egyetlen léktől elsüllyed a hajó, egyetlen bűn is tönkreteszi a bűnöst.” John Bunyan

– Erika és Bella napja. Az Erika német név, és az Erik női párja. A Bella spanyol, illetve olasz eredetű név, s azt jelenti: szép. Ezért aztán sok egyéb név mögé is odabiggyesztették, így lett például az Izabella és az Arabella. Ma Paulina és Ramóna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Mára Boldog Ancina János Juvenál és Lindisfarnei Szent Aidan ünnepét írja elő az egyházi naptár. Mindketten püspökök voltak, az olasz Juvenál Saluzzo, az angol Aidan pedig Lindisfarne püspöke. Juvenál Nápolyban is működött, és nagy megbecsülésnek örvendett. Sokat tett az egyházi zene népszerűsítéséért, úgy vélte, hogy a zene kiváló eszköz a lélek Istenhez emeléséhez. Aidant Northumbria apostolának tartják, mert az ő püspöksége alatt fejeződött be Észak-Anglia keresztény hitre térítése. Templom- és kolostor alapításait felsorolni is lehetetlen. Juvenál 1604-ben, Aidan pedig 651-ben hunyt el, mindketten ezen az augusztus végi napon.

Ma: – Ma van Kirgizisztán, Malajzia, valamint Trinidad és Tobago nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született ALAN JAY LERNER amerikai dalszövegíró. Frederick Loewe zeneszerző alkotótársa volt, Camelot és különösen My Fair Lady című zenés darabjuk világsikert aratott. Ö írta a szintén nagyon népszerű Gigi című film szövegkönyvét is. Művei nemcsak a közönség körében lettek népszerűek, a szakma is méltányolta azokat, több Oscar-díjat is nyertek alkotásai.

– 55 éve hunyt el GEORGES BRAQUE francia festő. A mai festészetben ő alkalmazott először csendélet-elemként zeneszerszámokat és tipográfiai motívumokat. Munkássága során szinte a modern festészet formai enciklopédiáját munkálta ki, és óriási hatást gyakorolt a festészet fejlődésére, de hozzájárult a modern iparművészet megújulásához is.

– 330 éve hunyt el JOHN BUNYAN angol író. Életműve a puritán szemlélet költői kifejezése, helye az irodalomban közvetlenül Milton mellett van. Hírneve mind életében, mind pedig halála után fényesen ragyogott, de szinte kizárólag a közép és alsóbb osztályok körében. Még a XVII. században több nyelvre lefordították irodalmi élményt nyújtó lelki vígaszait. Munkásságával hozzáférhetővé, közérthetővé tette a Biblia tanításait, alig tíz év alatt százezres példányszámban keltek el írásai.

– 45 éve hunyt el JOHN FORD amerikai filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 455 éve hunyt el GIOVANNI MONTORSOLI olasz szobrász. Michelangelo tanítványa volt, s mestere mintája nyomán ő faragta ki a firenzei Medici-sírkápolna Szent Kozma-szobrát. Ő készítette a messinai dóm óriási kútját, valamint a templomban felállított 12 apostol szobrát, amelyek azonban egy földrengésben elpusztultak. Legjelentősebb munkája a genovai San Matteo-templom szobrokkal és domborművekkel való belső díszítése.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

RUDOLF SCHENKER

– 70 éves RUDOLF SCHENKER német rockzenész, a Scorpions együttes gitárosa. (Bővebben lásd külön.)

– 60 éves JULIE BROWN amerikai színésznő, A földi lányok csábítók, A nemek harca, a Bohóc-sztori és a Kőzápor című film szereplője.

Ma ünnepel még:

– RICHARD GERE (1949) amerikai színész, egyebek mellett az Amerikai gigoló, a Micsoda nő, a Dermesztő szenvedélyek, a Gengszterek klubja, a Vágyak vonzásában, a Sommersby, Az első lovag, az Oltári nő, a Chicago, a Hölgyválasz és a Norman című film főszereplője.

– EDWIN MOSES (1955) amerikai atléta, a hetvenes évek közepén a 400 méteres gátfutás világsztárja, kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszeres világcsúcstartó.

– CHRIS TUCKER (1972) amerikai színész, A pénz beszél, Az ötödik elem és a Jackie Brown című film szereplője, a már folytatást is megért Csúcsformában című filmben Carter nyomozó alakítója.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.