Mai évfordulóink – 2018. szeptember 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA –  2018. szeptember 1., szombat

a Nap kél 6.02, nyugszik 19.25 – a Hold kél 22.28, nyugszik 12.03 órakor

mottó: “Erkölcs és pénzügyek válaszútján mindig az utóbbiak kerülnek ki győztesen.” Egon Erwin Kisch

– Egyed és Egon napja. Az Egyed gyökere az antik görögbe nyúlik vissza, akkor Agidius formában létezett. Jelentése: pajzshordozó. Az Egon germán eredetű név, az Egmont magyar változata. Ma Áron, Farkas, Gedeon és Ignác nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Ghebre Mihály emléknapja. Abesszíniában élt 1788 és 1855 között, ahol akkoriban a monofizita kereszténység uralkodott, így természetesen ő is annak szellemében nevelkedett. Teológiai doktor lett, ebbéli működésének múlhatatlan érdeme, hogy hosszas kutatások után meg-találta A szerzetesek kézikönyvét. Később súlyos vitákba keveredett a püspökkel, aki viszont bizalmi embere volt II. Teodorosz császárnak. Aki a püspök kívánságára elítéltette az igaz hitét bátran vállaló Mihályt. Kivégzését az angol követ közbenjárására változtatták életfogytiglani börtönre. Hosszas szenvedések után a kolera vitte el.

– Egyed naphoz izgalmas előírást sorol a népi regula: a szőlősgazdáknak ma virradat előtt meztelenül kell bejárniuk szőlőjüket, hogy a termés el ne pusztuljon.

Ma: – Ma van Pécs Napja.
– Ma van Üzbegisztán nemzeti ünnepe.
– Ma van Szlovákia nemzeti ünnepe, az Alkotmány Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 565 éve született GONZALO FERNÁNDEZ DE CÓRDOBA y AGUILAR spanyol hadvezér. Részt vett a Portugália és a Granada elleni háborúban, majd 1485-ben a nápolyi király segítségére sietve ő űzte ki Dél-Itáliából a franciákat. Frigyes nápolyi király hálából Sant’Angelo hercegévé nevezte ki, a nép pedig azontúl csak “El Gran Capitán”, azaz “A Nagy Kapitány” néven emlegette. 1500-ban a spanyol hadsereg élén ismét meghódította Dél-Olaszországot, megverte a franciák vezérét, Nemours herceget, és 1503-ban mint alkirály átvette Nápoly kormányzását. Óriási népszerűségre tett szert a nép körében, mire a féltékeny Ferdinánd király 1506-ban visszahívta posztjáról. Spanyolország katonai nagyságának megteremtője végül visszavonultságban és nagy-nagy szegénységben élte le utolsó éveit.

– 95 éve született ROCKY MARCIANO amerikai ökölvívó. Olasz származású volt, eredetileg Rocco Francis Marchegiano-nak hívták, és 1956. szeptember 23-án jutott pályafutása csúcsára, amikor kiütötte Jersey Joe Walcottot, s ezzel megszerezte a nehézsúlyú profi világbajnoki címet. A sportág történetének egyik legnagyobb alakja volt, az egyetlen bokszoló, aki egész pályafutása során megőrizte veretlenségét, mind a 49 meccsén győzött. 1956-ban világbajnokként vonult vissza. 1969-ben repülőszerencsétlenség áldozata lett. (Bővebben lásd a külön posztot.)

– 365 éve született JOHANN PACHELBEL német zeneszerző és orgonaművész. Korának egyik legjobb orgonistája volt, és külön érdeme, hogy a billentyűs zenében ő egyesítette a délnémet és a középnémet stílust. Mind orgonistaként, mind zeneszerzőként a korál műfajában alkotott jelentőset. Múlhatatlan érdeme, hogy felfedezte a korál misztikus költészetét, a dallamokban kivirágzó titkos jelbeszédet. A korál műfajában különleges fel- dolgozási technikát teremtett, de kantátáinak stílusa is újszerű, és ezért ezek az alkotásai Bach kantáta-típusának közvetlen előfutárai.

– 80 éve született CONWAY TWITTY amerikai énekes, a country műfajának egyik nagy csillaga. (Bővebben lásd a külön posztot.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves KROPKÓ PÉTER triatlonista. A miskolci sportoló maratonistaként kezdte sportpályafutását, majd a nyolcvanas évek közepén az akkor kialakuló új sportág, a triatlon egyik első hazai úttörője lett, három évtizede, 1988-ban ő nyerte az első magyar triatlonbajnokságot. Attól kezdve Magyarországon nemigen talált legyőzőre; sorra nyerte a bajnokságokat, és rendszeresen ő lett az év triatlonistája, de szép nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet, a hagyományos hawaii világbajnokságon kétszer szerezte meg az előkelő hetedik helyet. Négyszer győzött a japán Strongman-versenyen, és kétszer nyerte meg a svájci Ironman-bajnokságot. 2005-ben vonult vissza. Testvére, Zsuzsa is klasszis triatlonista lett.

– 65 éves JAKAB CSABA színész, az István, a király, A másik ember, az Iskolakerülők, a Margarétás dal és a Caligula helytartója című tévéfilm szereplője.

– 45 éves POLLY SHANNON kanadai színésznő, a Frankenstein és én, a Rémálom Lolitája és a Halálhajó 2. – Rettegés a vízen című film szereplője. Ma ünnepel még:

– GLORIA ESTEFAN (1957) kubai származású amerikai énekesnő, az egykori Miami Sound Machine énekesnője, majd a Conga, a Reach és az Everlasting Love című dal előadója

– RUUD GULLIT (1962) holland labdarúgó, a Milan egykori szuper-sztárja, kétszeres BEK-győztes, 1987-ben az Aranylabda kitüntetettje, az 1988-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott tagja, a Chelsea, majd a Newcastle United, utána pedig a Feyenoord vezetőedzője.

– LILY TOMLIN (1939) amerikai színésznő, a Nashville, a Rövidre vágva, a Beverly Hill dili, az Alibi törzs és a Tea Mussolinivel című film szereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.