Mai évfordulóink – 2018. szeptember 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 5., szerda

a Nap kél 6.08, nyugszik 19.17 – a Hold kél 0.38, nyugszik 16.30 órakor

mottó: “Az első érzés mindig a legtermészetesebb.” XIV. Lajos

– Viktor és Lőrinc napja. A Viktor latin név, jelentése: győző, amelyből később a Győző férfinév is lett. A Lőrinc szintén latin eredetű, az ókorban a Laurentumból származó férfiakat hívták Laurentiusnak. Ennek rövidülése lett a Lőrinc. Ma Albert nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Zakariásra emlékezünk, aki Keresztelő Szent János apja volt. Feleségével, Erzsébettel sokáig gyermekáldás nélkül éltek, s mivel már életük végén jártak, örökre le is mondtak róla. Ám egy napon megjelent Zakariás előtt Gábor arkangyal azzal az isteni üzenettel, hogy nemsokára gyermeke születik, aki majd előkészíti az utat a Megváltó előtt. Zakariás azonban kételkedett az angyal szavában, ezért fia születéséig megnémult. Az angyal szava persze igaznak bizonyult, és Isten gondoskodott arról is, hogy a kis János túlélje a betlehemi gyermekgyilkosságokat. Zakariás az iszlámnak is prófétája, alakja szerepel a Koránban, sírja pedig az aleppói Nagymecsetben van – lásd a képet.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született KEMÉNY JÁNOS író. Kemény János erdélyi fejedelem családjának kései sarja volt, Erdélyben nevelkedett, és ott is alkotott. Szépíróként is jelentős – Tamási Áron igen nagyra becsülte -, fontosabb volt azonban irodalomszervezői tevékenysége. Az ő kezdeményezésére szerveződött a saját marosvécsi kastélyában az erdélyi magyar írók és költők szabad íróközössége, a Helikoni közösség, amelynek folyóirata, az Erdélyi Helikon a magyar irodalom egyik legjelentősebb folyóirata volt. De a magyar kultúra ezer más területén is buzgólkodott, ő volt az egyik szervezője a marosvásárhelyi Székely Színháznak, de volt a Kolozsvári Nemzeti Színház főigazgatója is.

– 380 éve született XIV. LAJOS francia király. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 50 éve hunyt el GÖRBE JÁNOS színész. Első filmsikerét a Földindulásban aratta, majd Szőts István Emberek a havason című filmjében alakított nagyszerűt, és emlékezetes a Ház a sziklák alatt című filmben nyújtott alakítása is. (Részletesebben lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves ROSE McGOWAN olasz származású amerikai színésznő. (Bővebben lásd a külön bejegyzést.)

– 45 éves ZUZANA KAPRÁLIKOVÁ szlovák színésznő, Can Togay Egy tél az Isten háta mögött című filmjének szereplője.

– 50 éves SZÜCS GÁBOR színész, rendező, a Keménykalap és krumpliorr, a Kincskereső kisködmön és a Rab ember fiai című film egykori gyermekszereplője. Ma ünnepel még:

– PAUL BREITNER (1951) német labdarúgó, a Bayern München legendás játékosa, a Real Madrid volt kiválósága, ötszörös német és kétszeres spanyol bajnok, német és spanyol kupagyőztes, BEK-győztes, az 1972-ben Európa-bajnoki és az 1974-ben világbajnoki aranyérmet nyert válogatott tagja.

– RAQUEL WELCH (1940) amerikai színésznő, a Mr. Süket trükkjei, valamint A három testőr és A négy testőr című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.