Mai évfordulóink – 2018. szeptember 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 10., hétfő

a Nap kél 6.14, nyugszik 19.07 – a Hold kél 6.44, nyugszik 19.51 órakor

mottó: “A nőket egy méregdrága ruha általában boldogabbá tudja tenni, mint az a férfi, aki megvette azt nekik.” Karl Lagerfeld

– Nikolett és Hunor napja. A Nikoletta gyökere a latinba nyúlik vissza, modern kialakulása az olasz Nikola becézésének eredménye. A Hunor régi magyar névnek számít, bár valószínűleg a törökből került nyelvünkbe. Ma Edgár, Erik és Zalán nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma is több vértanú szomorú, mégis dicső halálát idézzük fel. Szent Menodóra, Metrodóra és Nimfodóra, a három szűz testvér 310 körül halt szörnyű kínhalált, mert ahelyett, hogy szépen férjhez mentek volna, életüket Krisztusnak, a hitnek, az imádságnak szentelték. Ráadásul sok csodás gyógyulás is köszönhető volt nekik. Ma emlékezünk Szent Pulcheriára is, aki bizánci császárnő volt, Arcadius császár lánya, II. Theodosius császár nővére. 414-ben került trónra, azonnal szüzességi fogadalmat tett, ő nevelte és készítette fel az uralkodásra öccsét. Akire élete végéig megőrizte hatását, ami Theodosiusnak és a birodalomnak is a javára vált.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született Kolozsvárott SZÁDECZKY-KARDOSS ELEMÉR geokémikus. A neves tudós dinasztia tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia Geokémiai Kutató Laboratóriumának igazgatója volt. Munkásságával iskolát teremtett, ő honosította meg Magyarországon a geokémia tudományát, e téren elért tudományos eredményeit felsorolni is lehetetlen. Úttörő jelentőségű munkája a Geonómia, amelyben összefoglalta az “univerzális ciklustörvény” alapjait. Egyik első kutatója volt a lemeztektonikának, és ő alapította a Geonómiai Tudományos Bizottságot, és ő volt az első rektora a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemnek.

– 65 éve hunyt el BERÉNY RÓBERT festőművész. Ö készítette 1919-ben a később szocialistának mondott Magyarország talán legismertebb plakátját. Ez persze nem minősíti Berény munkásságát, egyébként pedig az említett híres Fegyverbe! című plakát mellett csinált ő Palma kaucsuksarkot, vagy Cordatic autógumit reklámozó plakátot is, úgyhogy csak nézőpont kérdése, és tekinthetjük a piacgazdaság úttörőjének is. De félre a tréfával; Berény – a témához igencsak értő Bernáth Aurél szerint – “a modern magyar festészet egyik nagy mestere” volt.

– 120 éve hunyt el ERZSÉBET osztrák császárné és magyar királyné. A mindenki által csodált Sissi akkoriban a világ egyik legszebb asszonya volt, egyébként pedig Ferenc József császár felesége, és számunkra, magyarok számára különösen kedves, mert egyike azon kevés osztrák koronás főnek, aki szerette a magyarokat. (Részletesen lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves KARL LAGERFELD német divattervező. Már fiatalon kifinomult ízlése volt, és milliomos család sarjaként megtehette, hogy meg is valósítsa álmait. S bár lehetett volna léha playboy is belőle, ő beállt szabóinasnak, s ma is gyakran vesz ollót a kezébe. Pedig évek óta a világ egyik leghíresebb divatdiktátora, a Chanel-ház igazgatója, ruhái csillagászati árakon kelnek el. Sikerének értékét külön növeli, hogy német létére Párizsban tudott a divat egyik fejedelme lenni. Sajátos öltözködéséről különben könnyű ráismerni, talpig feketében jár, ősz haját copfba fonja, és mindig nála van kedvenc legyezője.

– 60 éves CHRIS COLUMBUS amerikai filmrendező, A Pelikán ügyirat, a Reszkessetek betörők, a Mrs. Doubtfire, a Talpig Majom és a Harry Potter-filmek készítője.

– 70 éves JUDY GEESON angol színésznő, a Tanár úrnak szeretettel, a Rettegés az éjszakában, A Scotland Yard vendége és A sas leszállt című film szereplője.

– 50 éves ANDREAS HERZOG osztrák labdarúgó, a Werder Bremen egykori kiválósága, az 1996-ban UEFA-Kupát nyert Bayern München játékosa, majd a Rapid Wien irányítója, százszoros válogatott, “az Alpok Maradonája”, edző, jelenleg az izraeli válogatott szövetségi kapitánya.

– 45 éves MARK HUIZINGA holland cselgáncsozó, ötszörös Európa-bajnok, a sydney-i olimpián a 90 kilós súlycsoport győztese.

– 50 éves GUY RITCHIE angol filmrendező, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff és a Hullámhegy című film készítője, a világhírű popsztár, Madonna volt férje. Ma ünnepel még:

– COLIN FIRTH (1960) angol színész, a Büszkeség és balítélet, Az angol beteg, az Ezer hold, a Szerelmes Shakespeare és a Mamma mia című film szereplője, a Bridget Jones naplója című filmben Mark Darcy alakítója, A királybeszéde című filmben nyújtott alakításáért a 2011-es Oscar-díj kitüntetettje.

– HUSZÁRIK KATA (1971) színésznő, az Ezüstkor és a Hippolyt című film szereplője, Huszárik Zoltán – már elhunyt – filmrendező és Nagy Anna színésznő lánya.

– POGÁNY JUDIT (1944) színésznő, az Eldorádó, a Túsztörténet, a Mese habbal, az Azonosítás, a Szürkület, a Sose halunk meg, a Csinibaba, a Zimmer Feri, az Ámbár tanár úr, a Hippolyt, a Meseautó, a Csocsó és az Egy szoknya, egy nadrág című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.