Mai évfordulóink – 2018. szeptember 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 11., kedd

a Nap kél 6.16, nyugszik 19.05 – a Hold kél 8.00, nyugszik 20.19 órakor

mottó: “A magány akkor ér valamit, ha kiverekszi az ember.” Palotai Boris

– Teodóra napja. Görög eredetű név, de latin közvetítéssel terjedt el, mint a Teodor női párja. Jelentése: Isten ajándéka. Ma Emil, Igor és Jácint nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Perboyre János-Gábor emléknapja. A francia lazarista szerzetes hazájában a dogmatika tanára volt, míg Lajos nevű testvére Kínába indult misszióba. Ám Lajos útközben meghalt, Jean-Gabriel Perboyre pedig kötelességének érezte a helyébe lépni. Meg is érkezett Kínába, ahol sikeresen működött a rendkívül sanyarú körülmények és az állandó zaklatások ellenére is. Végül egy keresztényellenes katonai akció során elfogták, és egy éven át kínozták, de sem hitét, sem bújkáló társait nem árulta el. Szelíd természetével még börtönőreit is megnyerte. Ám végül császári parancsra, 1840-ben e napon kivégezték.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 45 éve zajlott a CHILEI KATONAI PUCCS, amelynek során a Pinochet tábornok vezette katonák meggyilkolták Salvador Allende államfőt, és megdöntötték a polgári kormányt.

– 125 éve született Szombathelyen PETŐ ANDRÁS orvos, a konduktív pedagógia kidolgozója. Azt vallotta, hogy a sérült gyermekeknek a teljes személyiségét kell fejleszteni ahhoz, hogy felnőve önálló emberként élhessenek közöttünk. A konduktív pedagógia módszerének sikerét nem érte meg, eredményeit csak szűk körben ismerték, még kevesebben ismerték el. Ma azonban már az ő módszere alapján dolgozik a világhírű Pető Intézet.

– 165 éve született SCHRATT KATALIN osztrák színésznő, Ferenc József császár barátnője. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 295 éve született Érsekújvárott PRAY GYÖRGY történetíró. Jezsuita szerzetes volt, majd rendje feloszlatása után Mária Terézia kinevezte Magyarország történetírójává. Ő volt az Egyetemi Könyvtár első őre, azaz könyvtárosa. Történetírói nagysága főként abban állt, hogy rendkívüli alapossággal kutatta fel az eredeti forrásmunkákat, és az adatokat szigorú kritikai vizsgálat alá vetette. Elsőként ő hívta fel a figyelmet az egyik legrégibb magyar nyelvemlékünkre, a Halotti beszédre. A Halotti beszédet egy általa ismertetett kódex tartalmazta, amelyet ő ismertetett először, ezért azt később Toldy Ferenc iránta való tiszteletből nevezte el Pray-kódexnek. Ma Pray György úttörő jelentőségű munkásságát tekintjük a magyar tudományos történetírás kezdetének.

– 955 éve hunyt el I. BÉLA magyar király. Vazul fia volt, és apja megvakíttatása után előbb a csehekhez, majd a lengyelekhez menekült, ahol derekasan harcolt a pomeránok ellen. Általános elismerés közepette élt új hazájában, amikor 1048-ban bátyja, András király hazahívta, hogy segítségére legyen a német-római császár ellen. András azt ígérte neki, hogy halála után ő örökli a trónt, később mégis a fiát jelölte ki utódjául, mire Béla visszatért Lengyelországba, ahonnan hadsereget hozott bátyja ellen. A fegyveres összecsapásokból Béla került ki győztesen, András elesett, így Bélát 1060. december 6-án Székesfehérvárott királlyá koronázták.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves JÁKSÓ LÁSZLÓ műsorvezető. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves GABRIELA GOLDSMITH mexikói színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves SIDI PÉTER sportlövő, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok.

– 65 éves TOMMY SHAW amerikai rockzenész, a Styx együttes gitárosa. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves ELSE-MARTHE SOERLIE-LYBEKK norvég kézilabdázónő, világ- és háromszoros Európa-bajnok, a pekingi olimpián aranyérmet szerzett válogatott sztárja. Ma ünnepel még:

– FRANZ BECKENBAUER (1945) német labdarúgó, edző, világbajnok focista, majd a szintén vébét nyert válogatott egykori szövetségi kapitánya.

– GALLUSZ NIKOLETT (1974) színésznő, énekesnő, a híres “Mert hülye azért nem vagyok”-reklámfilmek szereplője, a Madách Színházban Az operaház fantomja című musical közreműködője, Alex-szel a Te éled át című dal előadója.

– SZEPES NIKOLETT (1987) úszónő, Európa-bajnoki bronzérmes, a tavasszal megjelent és óriási botrányt kavart Én, a szexmániás, valamint folytatása, az Orgazmuspontok című könyv szerzője.

– VARRÓ DÁNIEL (1977) költő, író, egyebek mellett a Túl a Maszat-hegyen és az Akinek a lába hatos című nagysikerű könyvek szerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.