Mai évfordulóink – 2018. szeptember 14.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 14., péntek

a Nap kél 6.20, nyugszik 18.59 – a Hold kél 11.35, nyugszik 21.45 órakor

mottó: “Aki megízlelte a tudás gyönyörűségét, lelkében örökös szomjúság marad.” Dimitar Talev

– Szeréna és Roxána napja. A Szeréna a latin Serenusból származik, jelentése: vidám. A Roxána perzsa név, így hívták a világhódító makedón Nagy Sándor feleségét, így a hellenizmus jóvoltából terjedt el.

Szent Ilona megtalálja a szent keresztet. Jan van Eyck festménye.

– Ma van a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe. Kettős ünnep a mai, egyrészt emlékezünk a Krisztus Keresztjének megtalálására, másrészt a visszaszerzésére. Krisztus Keresztjét Nagy Konstantin római császár édesanyja, Szent Ilona találta meg, majd Szent Makariosz jeruzsálemi pátriárka 335. szeptember 14-én felvitte a Szent Sír Templomba, ahol a magasba emelve felmutatta az ünneplő nép előtt. A keresztet 611-ben azonban a perzsák elrabolták, de 628-ban Herakliosz császárnak sikerült fegyverrel visszaszereznie, és az életadó drága Szent Keresztet az első felmagasztalás évfordulóján ismét felmagasztalta. Ezért kettős ünnep a mai.

Ma: – Ma van a Keresztény Egység Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született SEVERINO VARELA uruguayi labdarúgó. Hazája labdarúgó-történelmének egyik leghíresebb középcsatára volt, s annak ellenére szerzett világhírnevet, hogy akkoriban még csak dél-amerikai klubokban játszottak a legjobbak is. Ő is a River Plate, a Boca Juniors és a Penarol színeiben rúgta a labdát, nem is akármilyen sikerrel, amikor visszavonult négy uruguayi és két argentin bajnoki aranyat számolt össze vitrinjében. Szenzációs focista volt, mindig fehér sapkában játszott, ennek ellenére talán a fejjátéka volt a legjobb.

– 35 éve született AMY WINEHOUSE angol énekesnő. Amy kétségtelenül nagy tehetség volt, több nagyszerű dal maradt utána, talán a hetekig slágerlistát vezetett Rehab a legismertebb. Ami sajnos a leginkább is jellemző volt rá, hiszen a dal a drogrehabilitációról szól, s erről az énekesnőnek beható személyes tapasztalatai voltak. (A részleteket lásd külön posztunkban!)

– 495 éve hunyt el VI. ADORJÁN pápa. Holland származású volt, egy ács fiából lett a leuveni egyetem kancellárja, majd a későbbi V. Károly császár nevelője, aztán Spanyolország kormányzója, végül Jézus Krisztus földi helytartója. Pápaként hamar összeveszett mindenkivel, előbb saját bíborosait haragította meg jövedelmeik megcsapolásával, de még neveltje, Károly császár is megorrolt rá, mert nem támogatta a franciák ellen. Egyszóval mindenki elégedetlen volt vele, nem véletlen, hogy utána II. János Pál pápáig csak itáliai egyházfőt választottak.

– 380 éve hunyt el JOHN HARVARD amerikai telepes. Ismeretlen kis lelkész volt, s a nevére senki nem emlékezne, ha végrendeletében négyszáz könyvét nem hagyta volna egy kollégiumra, amelyből kinőtt a világ egyik leghíresebb egyeteme. Harvard különben igazán életrevaló ember volt, ezért nemcsak a könyveket hagyta az iskolára, hanem kocsmájának résztulajdonát és annak jövedelmét is, s mivel az emberek akkoriban még igencsak szerettek inni, ezáltal a kollégium anyagilag is jelentősen megerősödött. A Harvard Egyetem elődjét egyébként 1636-ban alapították, s csak később vette fel a nagylelkű adományozó nevét. A Harvard mára a világ egyik legtekintélyesebb felsőoktatási intézményévé nőtte ki magát, a falai között tanult több amerikai elnök, például John Kennedy, de a híres diákok közé tartozik Norman Mailer, Eugene O’Neill és Leonard Bernstein is, s több mint harminc Nobel-díjas tudós szerezte tudását a Harvardon.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves VASAS MIHÁLY labdarúgó. Először a Salgótarján csapatában bizonyította remek képességeit, kétszer is a Vidék Legjobbja lett, s onnan került be a válogatottba is. Legnagyobb sikereit az MTK-ban aratta, társaival például megnyerte a Közép-Európai Kupát, 1964-ben pedig KEK-döntőt játszott, s bár megismételt meccsen végül kikaptak a Sporting Lisszabontól, a mai magyar focisták még csak nem is álmodozhatnak hasonló eredményről. Pályafutását az Egyetértésben fejezte be, majd edző lett, ám azóta azzal is felhagyott.

– 45 éves PAVEL NOVOTNY cseh labdarúgó, az 1996-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett válogatott kiválósága. Ma ünnepel még:

– GÜNTHER NETZER (1944) német labdarúgó, az 1972-es Európa-bajnok és az 1974-es világbajnok válogatott tagja, az 1972-es Aranylabda kitüntetettje.

– XANTUS BARBARA (1967) színésznő, az egykori Família Kft. című tévésorozat egyik főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.