Mai évfordulóink – 2018. szeptember 18.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 18., kedd

a Nap kél 6.25, nyugszik 18.50 – a Hold kél 15.30, nyugszik – órakor

mottó: “Az emberi vér nem csupán arra való, hogy mozgassa a szívet: / meg kell töltenie a föld óriás folyamait, / a föld vérereit, / hadd lüktessen a világ végtelen szíve.” León Felipe

– Diána napja. Görög eredetű név, de valójában a rómaiak terjesztették el latinul. Az ő istennőjük volt ugyanis Diána, aki az erdőket és a vadászokat pártfogolta. A rómaiak azonban a görögöktől honosították istenüket, náluk Artemisz volt a neve. Ma József és Richárd nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma van Copertinói Szent József emléknapja. Olasz minorita pap volt, és számos csodás jelenség főszereplője. Belelátott a jövőbe, illetve megérezte a messze történt dolgokat, látta rendtársát bajba jutni, és a pápa halálát is megmondta, pedig a híre csak jóval később érkezett meg hozzá. Vallásos áhitatában felemelkedve a földtől sokszor még repült is, emiatt aztán ő a pilóták és az űrhajósok védőszentje. A csodás jelenség felkeltette az inkvizíció figyelmét is, amely magas színe elé rendelte, ám semmi hamisságot nem lehetett rábizonyítani. A támadások azonban nagyon megviselték. 1663-ban hunyt el, és 1767-ben avatták szentté.

Ma: – Ma van Chile nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 1965 éve született MARCUS ULPIUS TRAIANUS római császár. “Olyan császára akarok lenni alattvalóimnak, amilyen császárt magam szeretnék, ha alattvaló volnék” – ezekkel a szavakkal kezdte uralkodását 98-ban, és meg is valósította célkitűzését; az egyik legderekabb császára lett a birodalomnak. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 150 éve született Kolozsvárott VASTAGH GYÖRGY szobrászművész. Kezdetben állatszobraival tűnt fel, később pedig főként díszítő- és emlékszobrokat készített. Leghíresebb alkotása a Millenniumi-emlékmű Bethlen Gábor szobra, a Hadik-szobor a budai Várban, és számos állatszobra van a Mezőgazdasági Múzeumban.

– 50 éve hunyt el LEÓN FELIPE spanyol költő és drámaíró. A ritmus szétdarabolásával új zenei lehetőséget alakított ki a spanyol költészetben: versei tudatosan a szabálytalan sorú spanyol népköltészethez közelítenek. Törekvései nem találkoztak a hivatalosság elvárásaival, szegény többet volt menekülőben idegenben, mint békében odahaza, végül aztán Mexikóban telepedett le. Néhány verse magyarul is olvasható.

– 60 éve született RACHID TAHA algériai énekes, a rai stílus pár napja elhunyt sztárja. (Zenés anyagunkat lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves TONI KUKOC horvát kosárlabdázó. A Jugoplastika Split sztárjaként ismerte meg nevét a világ, csapatával háromszor hódította el a BEK-trófeát, s persze vezéregyénisége lett a válogatottnak is, nemzeti színekben két Európa-bajnok cím, egy világbajnoki arany, majd két olimpiai ezüst kivívásában vállalt döntő szerepet. Nem csoda, hogy versengtek érte a legnagyobb klubok is, végül 1991-ben a Benetton Treviso szerződtette, majd az amerikai profibajnokságban is felfigyeltek rá, s így került a Chicago Bulls csapatához. És az NBA-ben sem vallott szégyent, csapatával háromszor nyert bajnokságot. 2006-ban vonult vissza, a FIBA pedig tavaly beválasztotta a Hírességek csarnokába.

– 85 éves ROBERT BLAKE amerikai színész, a Parttól partig, a Joe Dancer magándetektív és a Véres föld című film szereplője.

– 70 éves GABNAI KATALIN drámapedagógus, A mindenlátó királylány, A láperdő szelleme avagy Világtalan Roland és Szótalan Rozálka és a Táltos János című gyermekdarab szerzője.

– 70 éves SZABÓ FERENC cselgáncsozó, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, Varga Cseppek Judo SE mesteredzője. Ma ünnepel még:

– LANCE ARMSTRONG (1971) amerikai kerépkpárversenyző, a Tour de France hétszeres győztese, akit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség doppingolás miatt megfosztott valamennyi címétől.

– PETER SHILTON (1949) angol labdarúgó, kapus, 125-szörös válogatottságával “világcsúcstartó” kapuvédő.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.