460 éve hunyt el V. KÁROLY

Szeptember 21-én 460 éve hunyt el V. KÁROLY osztrák császár

Habsburgi Szép Fülöp és Őrült Johanna gyermeke volt, és inkább az anyjára ütött. A történelem előkelő helyen jegyzi, számos jeles cselekedetet vitt véghez, s harci erényeket is csillogtatott. Pedig a rokoni házasságok súlyos nyomot hagytak szegényen, tisztesség ne essék szólván, nem volt ki minden kereke.

Sok nyavalya kínozta, idegbajára a legfőbb bizonyíték öröklött nekrofíliája, hetekig nem engedte eltemetni halott feleségét, saját koporsóját pedig mindenhová magával vitette, sokszor abban is aludt, sőt megrendezte saját temetését. Ezenkívül erősen rövidlátó volt, asztmás, köszvényes, “francia kóros”, és beteges éhkórban is szenvedett. Még arra sem volt türelme, hogy kést használjon, kézzel cibálta a nagy húsokat, de mohóságában persze nem rágta meg az ételt, s ez aztán komoly emésztési gondokat okozott, amit csak fokozott, hogy rettentő mennyiségű dinnyét evett. Kínjában a legkülönlegesebb ételeket főzette, szegény főszakács egyszer nagy bátran oda is vetette, hogy csinál neki órapörköltet.

Mert a fél világ ura az ételnél jobban csak az órákat szerette, ha csak tehette “órásmesternek öltözött”, és naphosszat javítgatta szeretett szerkezeteit. Élete – meg nem valósult  – álma ugyanis az volt, hogy legyen két hajszálra egyszerre járó órája. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Habsburg kastélyok című pazar kiállítású albumot ajánlja – a szokásos 25% árkedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.