Mai évfordulóink – 2018. szeptember 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 21., péntek

a Nap kél 6.29, nyugszik 18.44 – a Hold kél 17.26, nyugszik 2.21 órakor

mottó: “Manapság a fontos dolgok gyakran a szaunában dőlnek el.” Sinkovits Imre

– Máté és Mirella napja. A Máté ősi héber név, gyökere a Mattijahu, aminek jelentése: Jahve ajándéka. A latin Matthias terjesztette el. A Mirella latin eredetű név, a ‘csodálatos’ jelentésű mira melléknévből származik. Ma Ilka és Jónás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Máté apostolra emlékezik az egyház. Máté Jézus 12 tanítványának egyike volt, eredetileg vámos, és a Biblia el is mondja, hogy Jézus, amikor meglátta, azt mondta neki, kövesse, és Máté megfogadta a Megváltó szavát. Jézus kereszthalála, az apostolok szétoszlása után Etiópiában hirdette az igét, és őt tekintjük a nevét viselő Máté evangéliuma szerzőjének. Ö a könyvelők, a bankárok és újabban a biztonsági emberek védőszentje.

– A néphagyomány szerint sok helyen ma van az őszi gabona vetésének ideje, máshol viszont ez kifejezetten tilos.

Ma: – Ma van a Magyar Dráma Napja.
– Ma van Málta és Örményország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve volt Madách AZ EMBER TRAGÉDIÁJA című művének ősbemutatója.

– 115 éve készült az első WESTERN-FILM. A Kit Carson című film 21 perc hosszú volt.

– 90 éve született Budapesten SINKOVITS IMRE színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 460 éve hunyt el V. KÁROLY osztrák császár. Habsburgi Szép Fülöp és Örült Johanna gyermeke volt, és inkább az anyjára ütött. A történelem előkelő helyen jegyzi, számos jeles cselekedetet vitt véghez, s harci erényeket is csillogtatott. Pedig a rokoni házasságok súlyos nyomot hagytak szegényen, tisztesség ne essék szólván, nem volt ki minden kereke. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el MILLOSS AURÉL táncművész. Fiatalon kiváló táncos volt, majd koreográfus lett, jelentős előadásokat készített a budapesti Operaházban és a Nemzeti Színházban. Később fél évszázadon át Olaszországban élt, ahol sokoldalú munkásságot fejtett ki, voltaképpen ő hozta létre a római Operaház balett-társulatát, amellyel óriási sikereket aratott. Az általa koreografált A csodálatos mandarin című Bartók-mű bejárta a világot, ő pedig balettigazgatóként dolgozott Buenos Airesben és Rio de Janeiróban, Bécsben és Kölnben is.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves MÜLLER SÁNDOR labdarúgó. Az akkoriban még nagy tekintélynek örvendett III. kerületi TTVE csapatában kezdte kergetni a labdát, majd éppen négy és fél évtizede a Vasas játékosa lett. A piros-kékekkel sok szép siker részese volt, nyertek bajnokságot, Magyar Kupát, és 1970-ben Közép-Európai Kupát. 1980-ban – akkor még egyáltalán nem szokásos módon – nyugati klubhoz szerződhetett, előbb a belga Antwerpen, majd a spanyol Alicante játékosa volt. A tehetséges középpályást a korosztályos válogatottakba is meghívták, 1974-ben utánpótlás Európa-bajnoki címet szerzett, a felnőtt válogatott tagjaként pedig kijutott az 1982-es spanyolországi világbajnokságra.

– 45 éves DRIULYS GONZALEZ kubai cselgáncsozónő, háromszoros világbajnok, az atlantai olimpián az 57 kilogrammos súlycsoport győztese.

– 70 éves SZŐNYI JÁNOS birkózó, edző, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, mások mellett az olimpiai bajnok Sike András, Repka Attila és Farkas Péter mestere. Ma ünnepel még:

– LIAM GALLAGHER (1972) brit rockzenész, az Oasis együttes énekese és gitárosa.

– STEPHEN KING (1947) amerikai író, világsikerű bestsellerek, így például a Ragyogás, a Cujo, a Christine, A rémkoppantók, a Tortúra, A holtsáv és A tűzgyújtó című, magyarul is megjelent regények szerzője.

– KISS GERGELY (1977) vízilabdázó, háromszoros olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpián győztes válogatott tagja.

– BILL MURRAY (1950) amerikai színész, az Idétlen időkig, a Szellemirtók, az Isten nem ver Bobbal, a Viszem a bankot, a Veszett kutya és Glória, a Tökös tekés és a Charlie angyalai című film főszereplője, az Elveszett jelentés című filmben nyújtott alakításáért a Golden Globe-díj kitüntetettje.

– SZIRTES ÁGI (1955) színésznő, a Falfúró, a Nyomkereső, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Hippolyt, a Magyar szépség és a Telitalálat című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.