485 éve született BÁTHORI ISTVÁN

Szeptember 27-én 485 éve született a Szilágy vármegyei Somlyón BÁTHORI ISTVÁN erdélyi fejedelem és lengyel király

1571-ben választották Erdély fejedelmévé, de a Habsburgoknak ez nem tetszett, ők szívesebben látták volna Bekes Gáspárt a fejedelmi székben. Báthori azonban legyőzte ellenfelét, mire a lengyelek felkérték, legyen az ő uralkodójuk is. A lengyeleknek egyetlen kikötésük volt, Báthori vegye feleségül az utolsó lengyel király lányát, Jagello Annát. A rettenthetetlen Báthori belegyezett, bár később nagyon megbánta tettét. Anna ugyanis fiatal korában is ritka csúnya lánynak számított, a frigy idején pedig már 52 éves volt. Amikor a lengyel előkelők – akkori szokás szerint – elkísérték a nászéjszakához, és a király meglátta a hálóingben csábosan vágyakozó feleségét, megállt az ajtóban és így szólt: “Kaszaboljatok össze, de ezt nem kívánhatjátok tőlem!” Végül csak az országnagyok és a kancellár hosszas rábeszélésére tett eleget házastársi kötelességének.

Pedig Báthori egyébként ritka bátor ember volt, a kortársai például elnevezték “terror hostium”-nak, azaz az “ellenségek rémé”-nek. Lengyel királlyá választása után például bevette az ellenszegülő Gdanskot, majd megverte az orosz Rettegett Ivánt, pedig ő sem volt akárki. Erdély – amelynek trónjáról lengyel királyként sem mondott le – az ő uralkodása alatt élte első aranykorát. Megerősítette a központi hatalmat, de nem akart mindenen uralkodni, és ennek megfelelően is cselekedett. Híres volt például vallási türelméről, ő maga katolikus volt, de erdélyi fejedelemmé protestáns országgyűlés választotta meg – és ez mindennél többet mond. Élete utolsó éveiben egy török ellenes keresztény liga létrehozásán fáradozott, a vatikáni államtitkárság már ki is utalt egy komoly összeget a hadjárat megszervezésére, amikor Báthori váratlanul meghalt.

A lengyelek legnagyobb királyukat tisztelik személyében, krakkói sírján télen-nyáron friss virág van. A lengyel származású II. János Pál pápa rendszeresen megemlékezett róla magyar zarándokok előtt: “Ti nekünk két nagy egyéniséget adtatok, egy királylányt, Hedviget és a nagy Báthori Istvánt”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a 100 állomás-100 kaland-sorozat Erdély története című kötetét ajánlja – 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.